Foto: SVT/Thomas Sundberg

Båt ligger upp och ned – en person fast under

Uppdaterad
Publicerad

11.45 på söndagen inkom ett larm om en drunkningsolycka vid Sommarskaten i Örnsköldsvik. En båt kapsejsade och hamnade upp och ner i vattnet och en ung flicka fastande under båten. Flickan räddades efter ungefär två timmar och ska vara i förhållandevis god vigör.

Det rörde sig om en segelbåt där åtta personer befann sig ombord som kapsejsade. Sju av dem lyckades ta sig ut ur båten, den åttonde personen, en ung flicka i tonåren, låg under närmare två timmar kvar under den. 

– Vi har varit i kontakt med personen som ligger under båten, de andra ska ha tagit sig i säkerhet, säger Eva Nordström på Sjöräddningscentralen.

Helikopter på plats

Flyg- och sjöenheter var ute för att bistå med ärendet. Också andra båtar kom till platsen vid haveriet. 

– Just nu försöker man säkra båten så att den inte glider iväg. Sjöräddningssällskapet och räddningshelikopter är där, säger Eva Nordström.

Flera personer hamnade i vattnet när en segelbåt slog runt utanför Örnsköldsvik. Foto: SVT Design

Fritidsbåtar på plats

Enligt Räddningstjänst var det många fritidsbåtar på plats och hjälpte till.

Enligt polisen ska några personer som låg i vattnet ha lyckats ta sig i land vid halv ett tiden på dagen.

En person låg fast under en segelbåt vid Sommarskaten i Örnsköldsvik. Foto: SVT/Thomas Sundberg

Dykare pratar med flickan

Vid kvart över ett höll en dykare på att försöka få ut personen underifrån. Dykaren lyckades samtidigt få kontakt med personen som låg instängd i en luftficka.

– Planen är att skära upp skrovet om dykaren inte lyckas få ut personen, säger Eva Nordström. 

Räddningshelikoptern blev under räddningen tvungen att återvända till Örnsköldsviks flygplats för att tanka eftersom man bara hade cirka 30 min flygtid kvar.

Uppe ur vattnet

Vid 13.23 kunde Sjöfartsverket meddela att flickan var uppe ur vattnet. Personen ska vara vid relativt god vigör men undersöktes ändå av räddningspersonal på plats.

Enligt SVTs reporter på plats fördes sammanlagt fem personer iväg med ambulans. Enligt polisen blev de nedkylda av händelsen.

Räddningsinsatsen ska nu vara avslutad och personerna fått lämna sjukhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.