Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera tester måste genomföras innan hamnen i Köpmanholmen kan få nytt hamntillstånd. Här berättar Mikael Johansson som är hamnchef om dem. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Båttrafiken till Köpmanholmen måste öka – vill ändra hamntillståndet

Publicerad

En förutsättning för Cinis Fertilizers bygge av en gödselfabrik i Köpmanholmen är tillgång till hamnen intill. I dagsläget begränsas antalet fartyg som får lägga till och det vill nu Örnsköldsviks hamn och logistik, som äger hamnen, ändra på.

Alldeles intill hamnen i Köpmanholmen har Cinis Fertilizer fått tillstånd av kommunen att bygga sin gödselfabrik. Ett beslut som retat upp flera boende i närheten. Men det räcker inte med kommunens godkännande. Först ska Mark- och miljödomstolen besluta om miljötillstånd. Förhandlingar kring det ska inledas i mars.

Länsstyrelsen ställer krav

Dessutom måste Örnsköldsviks hamn och logistik få tillstånd att öka på antalet anlöp i hamnen från 50 till 150. Innan det kan godkännas måste det kommunala företaget genomföra flera provtagningar och tester som sedan ska analyseras. Först efter Cinis Fertilizer fått sitt miljötillstånd och hamnen tillåts ta emot fler fartyg än idag kan den nya industrin bli verklighet.

– Bland annat ska vi mäta fiberbankarna för att se hur de har förändrats under de år vi har bedrivit hamnverksamhet i Köpmanholmen. Vi ska också mäta hur djup hamnen är och vi har krav på att utreda hur fartygens propellerströmmar påverkar fiberbankarna, säger Mikael Johansson som är hamnchef.

Höga halter gift

Just fiberbankarnas tillstånd och hur de påverkas av fartygstrafiken oroar flera i Köpmanholmen. Mätningar har visat att de innehåller stora mängder metylkvicksilver och dioxin. Men svar på de prover som tas nu och under våren kommer inte att bli kända förrän tidigast till hösten.

– Tanken är att vi ska ha ett samråd med lokalbefolkningen när vi har svar på de flesta frågorna. Vi vill utreda och göra allting så färdigt som möjligt innan vi presenterar resultatet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.