Bedragare gripen efter biljakt

Publicerad

En man i 70-årsåldern som misstänks för ett stort antal bedrägerier runtom i landet, bland annat i Västernorrland, har gripits i Uppsala.

Det var under onsdagsförmiddagen som en polispatrull skulle stoppa en bil i området Boländerna i östra Uppsala.

– Men fordonet stannade inte och patrullen följde efter bilen en stund. Efter ett tag stannade föraren sin bil och sprang sedan in i industriområdet. Och efter att ha spanat en stund kunde polisen gripa honom, säger Uppsalapolisens presstalesperson Lisa Sannervik, till SVT Uppsala.

Föraren visade sig vara en ökänd bedragare som varit anhållen i sin frånvaro misstänkt för ett stort antal bedrägerier runtom i Sverige.

– I polisens region Nord rör det sig om 10-15 fall där vi misstänker att han varit inblandad, säger Lars Andersson vid polisens bedrägericentrum till SVT Västernorrland.

I länet har mannen bland annat begått brott i Ånge, Örnsköldsvik och Njurunda söder om Sundsvall.

Mannen har varit efterlyst sedan i höstas, och är välkänd av polisen. Han har dömts till fängelsestraff ett flertal gånger för liknande brottslighet.

Enligt Lars Andersson är mannen mycket förslagen och uppträder trovärdigt. Det som nu utreds är ett stort antal bedrägerier som ska ha begåtts företrädesvis mot äldre kvinnor. Mannen ska ha påstått sig komma från olika företag, däribland livsmedelskedjor, olika banker eller datainspektionen.

Polisen skriver på sin hemsida att:

”Han lurar målsägaren genom att påstå att det blivit något fel på deras betalkort eller att de har betalt för mycket när de var och handlade. Han uppger att han ska ställa tillrätta det som blivit fel och vill ha målsägarnas bankkort och kod. Därefter tömmer han målsägarens konto på pengar. Mannen uppträder välvårdat och utrycker sig väl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.