Jörgen Berglund (M)

Ny stor granskning av försäkringshärvan

Uppdaterad
Publicerad

Moderata oppositionsrådet i Sundsvall, Jörgen Berglund, begär nu en ingående granskning av härvan kring de kommunala försäkringsbolagen.

Bakgrunden är den granskning som hittills lett till strömhopp från Svenska Kommunförsäkrings AB och Kommungaranti med dotterbolag i Luxemburg.

– Jag vill att kommunen, via en extern part,  granskar våra försäkringsbolags representation och konferenser, möten, för hela den period som bolagen har funnits, säger Jörgen Berglund (M).

Vända på varje sten

Nu vill han vända på varje sten i härvan:

– Den revisionsgranskning som genomförts för de fyra senaste åren har satt fingret på en rad märkliga förhållanden och jag anser att vi måste gå till botten med det här. Bolaget har haft verksamhet sedan 2008 och även de första åren bör också granskas, menar Berglund, som fick stöd för sin begäran i kommunstyrelsen på måndagen.

Fler beslut krävs

För att en granskning ska kunna genomföras krävs att fler kommuner med representanter i försäkringsbolagens styrelser tar samma beslut som Sundsvalls kommun just gjort.

– Det finns ingen anledning att  bara nu gå vidare. Det är trots allt så att den här granskningen gjordes av media i första hand. Det var så det här kom upp upp. Då tycker jag att det är dags att oss, som en svarsfull ägare, att ta tillbaka initiativet och faktiskt göra det som vi är ålagda, säger Jörgen Berglund (M).

Han hoppas och tror att övriga kommuner också kommer att ställa sig bakom en granskning.

Vidlyftig representation

SVT och Arbetarbladet har under en längre tid granskat kommunförsäkringsbolagen och kunnat berätta om vidlyftig representation och resor inom ramen för bolagen. Tidigare vd:n Björn Rydh har fått sparken, tidigare styrelseordföranden, Sundsvallspolitikern Mats-Johan Adner (M) har hoppat av sina uppdrag och lämnat politiken vilket han meddelade förra veckan. Nuvarande ordföranden Åsa Wiklund-Lång (S) i kommunförsäkringsbolaget har också meddelat att hon inte ställer upp för omval.

Sundsvalls kommun har också beslutat att lämna bolaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SKFAB

Mer i ämnet