Riksväg 90 vid infarten till Sollefteå är numera mörk sedan Trafikverket monterat ner den gamla belysningen som man bedömde vara i så dåligt skick att den var farlig. Foto: Anna Quayle SVT

Belysningen nedmonterad – mörk infart till Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Delar av belysningen längs riksväg 90 genom Sollefteå har tagits bort.

Kommunen är kritisk till beslutet att inte ersätta den gamla belysningen.

– Det är som att Trafikverket vill släcka ner hela landsbygden, säger Åsa Sjödén (S), kommunalråd i Sollefteå.

Enligt Trafikverket uppfyller sträckan vid infarten till Sollefteå inte längre kriterierna för belysning.

– Belysningskraven har förändrats de senaste åren. Tidigare tittade man mer på att belysa för förarna, numera är fokuset på de oskyddade trafikanterna som gående och cyklister, konstaterar Ingela Öhrling, samhällsplanerare på Trafikverket.

”Ska finnas vägbelysning”

Sollefteå kommun gör en annan bedömning. Man menar att vägen som går rakt genom Sollefteå har oskyddade trafikanter i rörelse – bland annat till och från skolorna i området.

– Den är stadsplanlagd, det är att likställa med en detaljplan. Där ska det enligt Trafikverkets regler finnas vägbelysning, säger Åsa Sjödén.

Ny bedömning av vägen

Trafikverket har nu beslutat att man tar in nationell expertis för att göra en bedömning av sträckan i relation till liknande vägsträckor i andra delar av landet.

– Vi vet att kommunen har en annan åsikt när det gäller tolkningen av belysningskraven, därför genomför vi nu en fördjupad utredning, säger Ingela Öhrling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.