Foto: Abdullatif Haj Mohammad SVT

Larmet: Bemanningskris på sjukhusen i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren var tuff – och nu är läget återigen akut på länets tre sjukhus.

Den senaste tiden har det varit svårt att få ihop tillräckligt med personal, skriver regionen på sin hemsida.

– Vi är i en mycket besvärlig situation och självklart jobbar vi hårt för att lösa detta. Först och främst måste vi få bukt på det akuta läget, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Kjell Norman på hemsidan.

Regionen själv beskriver bemanningsläget som ”mycket svårt”, något som blev ett akut läge under helgen. Allra värst beskrivs läget vara på Sundsvalls sjukhus. Enligt Kjell Norman finns det flera orsaker bakom.

– Jag bedömer att läget beror på en kombination av saker. Vi har i grunden inte det antal medarbetare vi skulle önska, ovanligt många sökte vård under helgen och vissa enheter är drabbade av sjukskrivningar. Dessutom är många medarbetare slitna och trötta efter att ha arbetat mycket hårt en längre tid, säger han.

Hyr in personal

Som en akut åtgärd försöker regionen hyra in personal och ser även över möjligheten att skicka patienter som behöver vård till andra län.

En konsekvens av bemanningskrisen är bland annat att patienter i nöd av akut vård kommer att få vänta längre än tidigare. Men även annan vård påverkas.

– Väntetider på planerade behandlingar och operationer kan öka. Patienter kan också behöva fara till andra sjukhus än det närmaste för vård, säger Kjell Norman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Västernorrland
Mer Nyheter