Bengt Sörlin, Sverigedemokraternas ledare i Kramfors kommun, utesluts ur partiet med omedelbar verkan. Foto: SVT/arkiv

Bengt Sörlin (SD) i Kramfors utesluten ur partiet – blir politisk vilde

Uppdaterad
Publicerad

Flera partimedlemmar anmälde sverigedemokraten Bengt Sörlin till partiets medlemsutskott i höstas. Under måndagen beslutade partistyrelsen att utesluta Kramforspolitikern med omedelbar verkan – nu blir han politisk vilde.

På måndagen beslutade Sverigedemokraternas partistyrelse att utesluta Bengt Sörlin ur partiet med omedelbar verkan. När SVT talar med honom dagen efter vill han inte kommentera orsaken.

– Jag vill inte gå in på bakgrunden till den utredning som ligger till grund till beslutet. Man har följt stadgarna, men det baserar sig på lögner, säger han.

Vill inte berätta orsaken

Det var flera partimedlemmar som anmälde honom till partiets medlemsutskott redan i höstas och nu är beslutet fattat. Inte heller partiet vill gå in på orsaken.

”Vi kan bekräfta att personen i fråga har uteslutits ur partiet. I övrigt avser vi inte att kommentera beslutet ytterligare”, skriver de i ett mejl till SVT Västernorrland.

Blir politisk vilde

Det enda skäl Bengt Sörlin själv anger är att han länge kritiserat partiets länsordförande, Mats Hellhoff, som han säger inte gillat den kritiken. Mats Hellhoff själv vill inte heller kommentera bakgrunden.

Bengt Sörlin blev först känd som moderaternas oppositionsråd i Sollefteå. Senare har han representerat både Kristdemokraterna, Sjukvårdspartiet och Sverigedemokraterna.

– Jag kommer sitta kvar på alla uppdrag, både i kommunen och regionen, mandatperioden ut sedan lutar det åt att jag lämnar politiken säger Bengt Sörlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.