Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rolf Jakobsson tvekar inte om vad han såg från lotsbåten en vårdag 1983: ”Det var ett periskop, ungefär en och en halv meter högt. Det fräste och skummade om det.” Foto: Per-Erik Ström/SVT, arkiv

Ubåtsvittne i Sundsvall berättar efter nära 40 års tystnad: ”Vi såg ett periskop – alla tre”

Uppdaterad
Publicerad

Rolf Jakobsson, båtman på lotsstationen i Spikarna på Alnö, berättar nu för första gången offentligt vad han och kollegerna såg från lotsbåtens däck en dag i slutet av april 1983.

– Vi såg ett periskop. Vi var tre man ombord och samtliga såg det, säger han utan omsvep.

Resten, två veckors intensiv ubåtsjakt inför rullande TV-kameror från hela världen, är historia.

Tillsammans med kollegerna var Rolf Jakobsson ute på ett helt vanligt tjänsteuppdrag den där dagen.

– Ja, vi skulle lotsa in ett lastfartyg från vår bordningspunkt ute i bukten in till kaj i Stockvik, berättar han.

Plötsligt, ungefär en distansminut från Gubbens fyr utanför Alnös sydostspets, dök föremålet upp och bröt vattenytan. Rolf uppskattar att det var 100-200 meter från lotsfartyget.

– Det var ungefär en och en halv meter ovanför ytan. Det var ganska grov sjö så det fräste och skummade om det.

Ni tvekade aldrig om vad det var ni såg?

– Nej. Vi såg det alla tre. Vi iakttog det i uppskattningsvis en till två minuter.

Munkavle

Rolf och hans arbetskamrater slog larm, och därefter inträdde total radiotystnad. När de kom iland blev de noggrant förhörda av marinen om vad de sett – och efter det belagda med munkavle, åtminstone bildligt.

– Det blev total sekretess. Vi fick förstås inte prata med kreti och pleti om vad vi sett. Vi fick inte prata med någon över huvud taget, berättar Rolf Jakobsson.

Hur det nu var sipprade nyheten om vittnesmålet ändå ut.

– Men vi förnekade när alla frågade. Helt och hållet.

Hör Rolf berätta om hur han hanterade den jagande världspressen – och om hans fru fick veta vad han sett.

Utöver den massiva insatsen i Sundsvallsbukten gjordes en rad observationer av periskop och i vissa fall också ubåtstorn längs Norrlandskusten under ”det kalla kriget”.

* Under en krigsförbandsövning vid Höga kusten hösten 1969 får en svensk ubåt kontakt med en främmande ubåt inne på svenskt vatten. När man övergår till aktiv hydrofonsändning ökar ubåten farten och försvinner.

* Bara kort efter Sundsvallsincidenterna, i mitten av maj 1983, rapporterade fiskare utanför Ulvön att de siktat ett periskop på bara ett par meters avstånd inne på svenskt vatten. I efterhand har det slagits fast att det sannolikt rört sig om en miniubåt.

* I Töre i Norrbotten jagades det ubåtar både 1983 (två gånger) och 1987 efter ett flertal iakttagelser av både försvaret och allmänheten. Vid det första tillfället sprängdes två minor, vid det andra detonerar bland annat en granat och en ubåt fångades eventuellt också på bild, men bildkvaliteten var för dålig för att kunna slå fast att det verkligen var en ubåt.

* Hösten 2014 kunde SVT Västernorrland avslöja dittills okända uppgifter om att marinen sommaren 1988 fått underrättelseuppgifter om att främmande ubåtar skulle befinna sig i närheten av Brämön sydost om Sundsvall.

En övning arrangeras snabbt i området i slutet av augusti för att då försöka locka fram eventuella främmande ubåtar. Ett periskop från en främmande ubåt siktas på ungefär 50 meters avstånd, Jakten tas upp på ubåten men den lyckas avvika söderut och försvinna.

Efteråt har händelsen bland annat med hjälp av ljudupptagningar bedömts ha haft sannolikhetsgrad ett på en femgradig skala, det vill säga den högsta graden.

Källa: Försvarsmakten

(Fotnot:2014 presenterade också författaren Joakim von Braun uppgifter han fått från marinen om att rysk undervattensverksamhet förekommit bland annat i vattnen utanför Sundsvall så sent som åren 2011-2013.)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brännpunkt Västernorrland

Mer i ämnet