Sent på fredakväll upptäcktes ett oljeläckage i Bergeforsens kraftverk.

Oljeläckage från Bergeforsens kraftverk

Uppdaterad
Publicerad

På fredag eftermiddag upptäcktes ett oljeläckage vid Bergeforsens kraftverk. En turbin är fortfarande avstängd och Timrå kommun har varit där och tagit prover.

– Vi undersöker vad som är fel, men vi vet inte ännu, säger Peter Stedt, pressansvarig på Vattenfall, som är största ägarna av Bergeforsens kraftverk.

Oljeläckaget upptäcktes av laxodlingen nedanför kraftverket vid 14-tiden på fredag eftermiddag. Då syntes en oljefilm på vattenytan i Indalsälven, nedströms kraftverket.

– En kollega till mig har varit på plats. Jag har också haft kontakt med Räddningstjänst, Länsstyrelsen och Vattenfall. Den samstämmiga bilden är att det är ett relativt litet läckage, säger Klas Lundgren, miljö- och byggchef på Timrå kommun.

Räddningstjänsten larmades efter att upptäckten gjorts.

Vattenprover tagna

– De kom dit och slängde ut länsar för säkerhets skull. Nu var det inte så mycket som hade läckt ut, men de tog även vattenprover. Vi vet inte än vad de visar, säger Peter Stedt.

En av kraftverkets turbiner fick stängas av och den är fortfarande avstängd. Sedan tidigare är ytterligare en av turbinerna avstängd för reparation.

– Om det är mycket vatten och vi inte kan ta allt via turbinerna, så måste vi öppna luckorna och släppa ut vatten. Så kan det ju bli nu när ytterligare en turbin är stängd, säger Peter Stedt.

Miljöansvarig på plats

Timrå kommuns miljöansvarige har varit på plats för att ta vattenprover. Även Vattenfall har tagit vattenprover.

– Inne i kraftverket finns en stor grop och där ska läckage samlas upp. Man ska också komma ihåg att vi inte längre har någon aggressiv olja i våra system, utan oljan vi använder är växtbaserad. Men ett oljeläckage är förstås inte bra, konstaterar Peter Stedt.

– Nu pågår felsökning och utredningen av vad som hänt fortsätter på måndag. Det är Länsstyrelsen som har tillsynen av kraftverket, men under mina sex år i Timrå kommun kommer jag inte ihåg att det har varit något liknande oljeläckage vid kraftverket, säger miljöchef Klas Lundgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer