Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Beskedet från Nordex i Viksjö – ”Vi har betalat räkningarna”

Beskedet från Nordex i Viksjö – ”Vi har betalat räkningarna”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången kommenterar nu Nordex det infekterade bråket om uteblivna betalningar till underentreprenörerna i Viksjö.
Företaget hävdar att de betalat räkningarna – vilket på nytt väcker frågan om vart miljonerna tagit vägen.

SVT Västernorrland har under veckan berättat om underentreprenörerna vid det stora vindkraftprojektet i Viksjö som inte fått betalt på flera veckor.

”Det är inte sant”

Det stora tysk-spanska företaget Nordex, som är projektets totalentreprenör, har pekats ut som boven i dramat, men när företaget nu för första gången kommenterar bråket i Viksjö säger de sig vara helt oskyldiga. De har betalat alla fakturor, uppger företaget.

– Våra huvudentreprenörer är väl medveten om vår syn på den här frågan så de kan inte påstå att problemen uppstått för att Nordex inte betalar. Det är helt enkelt inte sant, säger Timothy Carpenter, vd för Nordex Sverige.

Hans svar väcker frågor om vart pengarna i så fall tagit vägen eftersom de inte nått underentreprenörerna.

Oklara besked

Ett 20-tal underentreprenörer i Viksjö är kontrakterade av huvudentreprenören Active Works som är underställda Nordex vid miljardbygget i Viksjö. Active Works har tidigare gjort gällande att de inte kunnat betala sina underentreprenörer eftersom Nordex inte betalat dem.

Nu hävdar Nordex att ett sådant påstående inte är sant. Företaget uppger tvärtom att man nu satt igång en utredning kring de förhållanden som rör underentreprenörerna i Viksjö.

– Vi har fått kännedom att det finns underleverantörer som inte fått betalt för arbete som utförts. Vi ser mycket allvarligt på detta och vi kommer att försäkra oss om att våra huvudentreprenörer inte håller inne pengar, uppger Timothy Carpenter.

Nordex säger sig vara bekymrade över situationen och den badwill som turerna i Viksjö orsakat företaget.

Fem miljarder kronor

Även Nysäter Wind som är beställare av den nya vindkraftparken uttrycker oro över situationen. På uppdrag av tyska energikoncernen RWE och den schweiziska banken Credit Suisse har Nysäter Wind uppdraget att genomföra projektet som rör en investering på fem miljarder kronor.

Den här hösten har dock byggprojektet haft stora problem. Först stoppades det till följd av brott mot miljöbestämmelserna för att sedan hamna i en konflikt med underentreprenörerna.

– Jag kan bara uppmana alla inblandade att reda ut detta så att vi får ordning och reda, säger Nysäter Winds vd, Per Nordlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet