Foto: Anna Beijron SVT

Beslut i Härnösand: Kommunen betalar matutkörning till äldre

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ett beslut av kommunstyrelsens ordförande i Härnösand ska hemtransporter av mat till äldre sponsras med kommunala medel.

– Vi vill värna de äldre och bidra till att de inte behöver ta sig till affären och utsätta sig för smittorisk, säger kommunalrådet Andreas Sjölander (S) till SVT.

Beslutet fattades under torsdagen och avsikten är att det ska kunna verkställas omgående, det vill säga så snart som möjligt.

– Just nu är det bara de praktiska detaljerna som återstår, säger Andreas Sjölander.

Coronaviruset i Västernorrland

Totalkostnaden för en utkörd matleverans från matvaruhandlare till äldre varierar mellan cirka 100 och 200 kronor. Från och med nu och tills vidare ska Härnösands kommun stå för 100 kronor per leverans.

Även andra aktörer

– Tidigare har regionen också gått in med bidrag när vi stöttat matutkörning till äldre kommuninvånare i glesbygdsområden. Nu när vi sponsrar matleveranser till alla behövande äldre i kommunen hoppas vi att fler aktörer också kan bidra med tanke på det läge som råder nu.

De handlare som kan leverera mat men inte kan ombesörja själva utkörningen då?

– Det hoppas vi kunna lösa med hjälp av företag och organisationer som har de möjligheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet