Den 25-åriga kvinnan från Timrå anmäldes saknad i början av oktober, och knappt en vecka senare hittades hon död i ett skogsområde väster om Kramfors. Foto: Per-Erik Ström SVT

Mordet på Timråkvinnan: Mannen också misstänkt för grovt gravfridsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Åtalsbeslut i ärendet om mordet på en 25-årig kvinna från Timrå i oktober i fjol dröjer åtminstone ett par veckor till. Kammaråklagare Christina Edlund Nilsson som leder förundersökningen har återigen fått förlängd tidsfrist.

Dessutom har ytterligare en brottsrubricering tillkommit: Grovt gravfridsbrott.

Gravfridsbrott innebär att en död person ”obehörligen” flyttats eller skadats, alternativt skändats på ett skymfligt sätt. Det kan också handla om att det gjorts åverkan på en grav, kista eller urna efter en avliden person.

Den 1 juli förra året skärptes straffen för grovt gravfridsbrott som nu ger fängelse från sex månader upp till fyra år.

Mordet på Liselotte från Timrå

Hittills nekat

Kvinnan i 25-årsåldern försvann från sitt hem i Timrå den 8 oktober och hittades senare död i ett skogsområde väster om Kramfors.

En man i 45-årsåldern som greps ett par dagar efter försvinnandet sitter häktad sedan drygt tre månader tillbaka. Mannen misstänks på sannolika skäl för mord – och nu alltså även för grovt gravfridsbrott – men har hittills nekat till brott.

Yppandeförbud

Enligt en häktningsframställan som lämnades in till tingsrätten sent under måndagen ska det grova gravfridsbrottet ha begåtts 8-9 oktober, alltså kort efter försvinnandet, i det område där kvinnans kropp senare hittades.

Kammaråklagare Christina Edlund Nilsson har nu begärt att Sundsvalls tingsrätt förlänger häktningstiden för den misstänkte mannen med ytterligare en månad fram till den 21 februari. Skälet är att utredningen inte är klar ännu – bland annat har inte alla analysresultat och protokoll sammanställts – plus att det nu alltså tillkommit en brottsrubricering.

Kände varandra

Sent på tisdagseftermiddagen beslutade domstolen att gå på åklagarens linje i häktningsfrågan.

Åklagaren har belagt alla parter i målet med yppandeförbud med hänsyn till förundersökningssekretess, men polis och åklagare har tidigare bekräftat att kvinnan och den häktade mannen kände varandra sedan tidigare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Örjan Leek & SVT

Gravfridsbrott

Av lagtexten i 16 kap. 10 § brottsbalken följer att den straffbara gärningen består i att obehörigen flytta, skada eller skymfligen behandla lik eller avlidens aska, öppna grav eller göra skada eller ofog på en kista, urna, grav eller ett annat vilorum för de döda vilorum eller en gravvård.

Den 1 juli 2022 skärptes straffet för grovt gravfridsbrott till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år. De olika svår­hets­graderna av brottet ska betecknas grav­frids­brott och grovt grav­frids­brott.

Vid bedöm­ningen av om ett brott är grovt ska det särskilt beaktas om gärnings­mannen tillfogat ett lik en svår skada eller om gärningen inne­burit omfat­tande förstörelse eller annars varit av särskilt hänsyns­lös eller farlig art.

Vidare föreslås att försök till grav­frids­brott samt försök, förbere­delse och stämp­ling till grovt grav­frids­brott ska vara straffbart.

Källa: Sveriges rikes lag, regeringen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Liselotte från Timrå

Mer i ämnet