Planerna på modernisering av Nybrogatan har har rört upp känslorna hos många i Härnösand. Foto: SVT

Beslut om nya Nybrogatan i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Härnösands kommuns planer för Nybrogatan har väckt oro och farhågor bland invånarna. I dag presenterades ett första förslag för politikerna på hur gatan ska förändras. Större och tydligare promenad- och cykelstråk ska utredas och tanken är att cykelbanor ska ledas om till tvär- och parallellgator.

Vid samhällsnämndens möte på torsdagen behandlades frågan om Nybrogatan genom centrala Härnösand. Frågan har diskuterats i snart tio år och i början av 2019 fick invånarna säga sitt.

Oro för centrumhandeln

Planerna att modernisera gatan har har rört upp känslorna hos många och insändarsidorna har fyllts av invånarnas oro för allt från centrumhandelns död till möjligheten att ta sig fram med bil genom staden.

– Det är inte tanken, säger Britta Thyr (MP) ordförande i samhällsnämnden. Hon menar att det handlar om att utreda större och tydligare promenad- och cykelstråk och tanken är att cykelbanor ska ledas om till tvär- och parallellgator.

Några ritningar över området finns ännu inte.

Förslag färdigt till våren

I handlingarna inför Samhällsnämndens möte på torsdagen beskrivs förändringarna av Nybrogatan som ”Återinvestering samt trafiksäkerhetsåtgärder och ny gestaltning. Separering av trafikslag för att uppnå en säkrare trafikmiljö. Byggande som ger tydlighet och känsla av paradgata.”

Vid dagens sammanträde presenterades en grov beskrivning som nämnden ger förvaltningen i uppdrag att gå vidare på. Målet är att ha ett detaljerat förslag senast i mars 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.