Mia Karlsson vd för Höga Kusten Destinationsutveckling berättar att under juli månad har de upplevt en ovanligt stor turismboom. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Turismen i Västernorrland går mot en rekordsommar – hotellen nöjda

Uppdaterad
Publicerad

Skinande sol och höga temperaturer. Dessutom många färdigvaccinerade svenskar och de flesta restriktioner släppta. Då flockas turisterna runt Västernorrlands sevärdheter, där Höga kusten verkar vara en riktig turistmagnet. Besöksnäringen hoppas på en ny rekordsommar.

På Hornöbergets parkering är det fullproppat när SVT besöker Mia Karlsson som är vd för Höga Kusten destinationsutveckling.

– Vi hade väl en föraning om att det skulle komma mycket folk. När vi pratar med med våra entreprenörer så är de jättenöjda. Det är inte lätt att hitta ett boende för en natt, säger hon.

Fler stannar längre

Nytt för den här sommaren är att många väljer att stanna flera dagar på samma ställe.

– Det ser vi som ett mönster i år, att man inte bara bokar en natt utan man bor två, tre nätter på sina boenden, fortsätter Mia Karlsson.

”Fullbokat i stort sett varje dag”

Även Sundsvall och Härnösand känner av att det är mycket turister. Det är i det närmaste fullbokat på de hotell SVT varit i kontakt med.

– Det är fantastiskt nu när restriktionerna släpptes. Det har blivit en boom i hela länet, även i Sundsvall. Vi har fullbokat i stort sett varje dag, och det är fullbokat på riktigt, säger Susanne Wernersson som är hotellchef på Hotell Baltic i Sundsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.