Bioekonomiriksdag i Örnsköldsvik Visa alla (2)
Visa alla (2)

Premiär för ny riksdag

I dag i Örnsköldsvik hålls den första bioekonomiriksdagen. Forskare, beslutsfattare och industrier i bland andra skogs- och kemibranschen finns representerade.

– Vi kommer att behöva fasa ut de fossila råvarorna som vi använder i dag och ersätta dem med förnybara – syftet med bioekonomiriksdagen är att påskynda den här processen, säger Magnus Hallberg, vd på forskningsföretaget Processum, som är en av arrangörerna.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, Carina Håkansson, vd Skogsindustrierna, och Göran Persson, före detta statsminister, numera ordförande i tankesmedjan Think forest, kommer att finnas på plats i Örnsköldsvik.

– Vi har samlat centrala aktörer, politiker och beslutsfattare från staten, myndigheter, forskningsinstitut för att visa på möjligheter men också titta på vad det finns för hinder som gör att det här inte kommer i gång så fort som vi önskar.

SVT: Ska det behövas en särskild bioekonomiriksdag, ska inte politikerna driva de här frågorna ändå?

Jo absolut, men man ska komma ihåg att omställningen till en bioekonomi handlar om en samhällsomställning och ska man få till stånd det så tror jag att det är väldigt viktigt att man får ihop alla aktörer tillsammans, säger Magnus Hallberg.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer