Biskopen i Härnösand, Eva Nordung, menar att ansvaret ligger hos de lokala politikerna.

Biskopen: ”Kyrkan kan självklart inte acceptera sexuella trakasserier”

Uppdaterad
Publicerad

Biskopen i Härnösands stift, Eva Nordung Byström, har engagerat sig i #meetoo och tror att kvinnor i fortsättningen inte kommer att acceptera att deras anmälningar inte tas på allvar.

Eva Nordung Byström är noga med att hon inte tar partipolitiskt ställning i frågan med den sextrakasserande kyrkopolitikern.

– Men vi har ju den hållningen att sexuella trakasserier inte får förekomma inom Svenska kyrkan, och då ska en arbetsgivare inom Svenska kyrkan inte hålla på med sexuella trakasserier. Det är ju så självklart, säger hon.

Är det inte en risk att det framstår som att kyrkan inte bryr sig om sånt här när han får fortsätta som kyrkopolitiker?

– Den risken finns ju, men det är nomineringsgrupperna lokalt som beslutar om vilka namn som föreslås, det ansvaret måste jag lägga på dem, understyrker Eva Nordung.

Nöjer sig inte

Nu blir det så att kyrkopolitikern får fortsatt förtroende som kyrkorådets ordförande. Därom är kyrkorådet i den aktuella församlingen enigt.Anmälan från den kvinnliga prästen i församlingen – som kommer att vara tjänstledig efter årsskiftet – gjordes efter en kommentar som kyrkopolitikern gjorde om #meetoo-rörelsen.

– Sammantaget kan jag tycka att Metoo, som jag själv deltagit i, har lagt upp frågan på bordet på ett sånt sätt att jag tror att kvinnor i mycket högre utsträckning kommer att anmäla och inte heller nöja sig med att man inte bryr sig om konsekvenserna av en anmälan, säger Eva Nordung Byström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.