Full algblomning råder i Sundsvalls inre hamn just nu. Se klippet här. Foto: Peter Nässén / SVT

Blågröna alger i Sundsvalls inre hamn

Uppdaterad
Publicerad

Nu råder algblomning även i hamnbassängen i Sundsvalls inre hamn. På torsdagsmorgonen kunde SVT:s fotograf Per-Erik Ström filma stora bälten av blågröna alger längs med kajerna.

Enligt Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) rör det sig högst sannolikt om giftiga cyanobakterier.

SVT Västernorrland vidarebefordrade delar av bildmaterialet till ICBV, som lyder under Länsstyrelsen i Västerbotten, för konsultation under torsdagsförmiddagen.

– Min bedömning är att det rör sig om blågröna alger eller cyanobakterier, som det egentligen heter, säger Kristin Dahlgren, marinbiolog vid Informationscentralen för Bottniska viken.

Varmt havsvatten kan ge alger

Det är när temperaturen i havsvattnet höjs under den senare delen av sommaren som algblomning kan uppstå. Kväve och fosfor i vattnet gör att cyanobakterier utvecklas.

– Bakterierna förbrukar näringsämnena i vattnet och förökar sig. Först när näringen är slut avtar blomningen. Blåst med lite friskare vindar kan också stoppa blomningen, säger Kristin Dahlgren.

– Från senare delen av juli och fram till nu har vi fått in många rapporter om algblomning längs Norrlandskusten, fortsätter hon.

Små barn och hundar utsatta

Vad händer om man får i sig det här vattnet?

– Man blir illamående, får magsmärtor och kräkningar och kanske också feber. Särskilt hårt drabbade blir små barn och hundar.

– Det råder kanske inte det bästa badvädret hos er precis just nu men man bör alltså undvika bad när vattnet ser ut så. Framför allt små barn som kan få kallsupar ska absolut inte bada. Och man bör även hindra hundar från att vara nära vattnet och riskera att få i sig av det, säger Kristin Dahlgren.

Går ut med varning

Helena Brus, biolog vid Sundsvalls kommuns miljökontor, har inte nåtts av beskedet om blågröna alger i Sundsvall hamn när SVT Västernorrland når henne.

– Men det vi gör är att vi gör en inspektion, tar prover och skickar till ICBV om de ber om det – om det inte är helt uppenbart att det handlar om cyanobakterier, säger hon.

– Om det är det, går vi ut med en varning på vår hemsida. Främst är det husdjur och små barn som inte ska komma i kontakt med vattnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.