Toaletten på bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: SVT

Blev sittande i ett dygn på toalett – personalen brevtrakasserad

Uppdaterad
Publicerad

En person på ett gruppboende i Härnösands kommun lämnades ensam i nästan ett helt dygn på toaletten. Men nu säger Härnösands kommun i ett uttalande att gruppboendet inte brustit i sitt ansvar, och att medierapporteringen lett till att flera ur personalen fått brev hemskickade till sig med kopior av en av artiklarna. 

– Personalen har gjort det de ska enligt socialtjänstlagen. Kommunen erbjuder stöd, vård och omsorg och får inte tvinga eller begränsa någon eller göra något mot den enskildes vilja. Landstinget ska erbjuda hälso- sjukvård och för enskilda är det viktigt att vi har en bra samverkan. Jag kan inte se annat än att vår personal har gjort det de ska och har tagit sitt ansvar, säger Elisabeth Högberg, verksamhetschef för Omsorg om funktionshindrade. 

Efter händelsen gjorde kommunen en Lex-Sarah anmälning till Inspektionen för vård- och omsorg (IVO), efter att en vikarie vid gruppboendet slagit larm om situationen. Enligt anmälan ska personen på boendet, som har ett tvångsmässigt beteende, blivit sittande på toaletten i upp till 22 timmar.

”Känns inte bra”

Men efter det att händelsen blev känd i media ska tre personer ur personalen ha fått brev hemskickade till sina bostäder med bland annat en kopia på en av artiklarna. 

– Det har upplevts som obehagligt och känns naturligtvis inte bra, säger Elisabeth Högberg.

Brustit i sitt ansvar

Härnösands kommun säger också att det i medierapporteringen framställts som att personalen på gruppboendet brustit i sitt ansvar.

– Men det stämmer inte. Personalen har på olika sätt uppmärksammat ledningen på att den här personens situation inte är bra och att det behövs insatser, säger Elisabeth Högberg.

Samtidigt skriver man i kommunens egen utredning att det finns en rad områden man behöver förbättra sig på, också i det här fallet då det behövs hälso- och sjukvårdsåtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.