Så här såg branden ut från Högakustenbron. Foto: Sofie Hallqvist

Blixtarna tvingade räddningstjänsten till uppehåll

Uppdaterad
Publicerad

På grund av åskovädret som drog in under natten mot söndag blev räddningstjänsten under 1-2 timmar tvungen att avbryta släckningsarbetet och ta skydd i bilarna. Men tack vare regnet och att man snabbt återvände till arbete så håller man fortfarande branden inom begränsningslinjerna.

Regnovädret som drog in under lördagen var välbehövligt. Men med regnet kom också blixtar och dunder. I Sundsvall blev närmare 5000 personer utan ström, och räddningstjänsten vid Myckelsjöberget tvingades ta skydd undan blixtarna.

– Vi blev oroliga för vår personal så vi drog tillbaka dem och gjorde uppehåll. De fick sitta i bilarna i 1-2 timmar, säger Mikael Lundberg vid räddningstjänsten Höga-Kusten Ådalen.

Skogsbränderna sommaren 2018

Håller begränsninglinjerna

Brandområdet vid Myckelsjöberget ska fortfarande vara omkring 1000x1000 meter, men räddningstjänsten håller begränsninglinjerna.

– Regnet har hjälpt till, helt klart. Men det finns vissa problemområden. Lyckligtvis slapp vi några fler insatser under natten tack vare regnet. Det är det vi var oroliga över, säger Mikael Lundberg.

Och på grund av regnet ska man inte längre ha ett lika stort helikopterbehov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet