Foto: Johan Nilsson, TT

Blötare och varmare i länet visar SVT:s granskning

Uppdaterad
Publicerad

– Vi får förbereda oss på regnigare och mildare vintrar. Det känns lite lustigt när man tittar ut genom fönstret just nu men i medeltal blir det faktiskt så, säger Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet.

Att klimatet förändras märks på flera sätt. SVT:s sammanställning visar att både temperaturerna och nederbörden ökat i landet de senaste hundra åren. Trenden är densamma här i länet.

– Siffrorna visar ganska tydligt hur uppvärmningen har skett under senaste 30-40 åren, säger professor Michael Tjernström.

Val 2018 – #dinröst

Påverkar på flera plan

Enligt den sammanställning SVT gjort av värden från 36 av SMHI:s mätstationer i landet så har nederbördsmängden i landet ökat sedan år 1900. De högsta medelvärdena, med en nederbördsmängd på drygt 50 millimeter, har vi alltså haft under de senaste 40 åren. 

Det kan påverka flera viktiga samhällsfunktioner, bland annat genom grundvattnet.

Theodor Andersson, drifttekniker på Mittsverige Vatten Foto: SVT

– Vi kan få höjda grundvattennivåer och då får vi en annan vattenkvalitet. Det här följer vi noga, säger Theodor Andersson som är drifttekniker på Mittsverige Vatten & Avfall.

Längre växtsäsong

Enligt en rapport från SGU, Statens geologiska undersökningar kan både höjda och sänkta grundvattennivåer påverka grundvattenkvaliteten framöver. Det kan också leda till ändrad markanvändning, odling av nya grödor och längre växtsäsonger.

Uppgifterna från fem utvalda mätstationer i Västernorrland, samtliga i Ångermanland, visar att trenden med ökad temperatur och nederbörd är likadan här i länet.

Behöver förbereda oss

Mest snö och regn på hundra år kom det mellan åren 2000 och 2009. Då var medelvärdet per månad 55,3 millimeter, vilket är nära rikssnittet på 55,4.

Gör vi tillräckligt för att förbereda oss? 

– Nej, jag tror att vi befinner oss i en uppvaknandefas. För 10-15 år sedan sa beslutsfattare att ”det här kommer nog att hända men vi vet inte hur vi ska hantera” det.  Idag gör man saker, men kanske inte tillräckligt mycket, säger meteorologiprofessor Michael Tjernström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet