Blottare hängdes ut på polisens Faceboook

Uppdaterad
Publicerad

Polisens signalement på misstänkt blottare på den egna Facebooksidan orskakade en storm av kommentarer – misstänka pekades ut och okvädesorden haglade. Men polisen kan inte hållas ansvarig för vad skrivits.

Det var i söndags som en anmälan om en blottare vid en lekplats i ett bostadsområde i Sundsvall kom in till polisen.

Ett utförligt signalement på mannen lades ut på polisens Facebooksida senare samma eftermiddag i syfte att få in tips.

Det dröjde inte länge förrän kommentarsfälten började fyllas med inlägg – men inte med tips, utan främst med okvädesord, och förslag på vad som borde göras med gärningsmannen.

Pekas ut

Men inte nog med det. I flera inlägg pekas en misstänkt ut i svepande ordalag, med gatuadressuppgifter.

– Det var flera fula onödiga kommentarer som skrevs och låg ute i anslutning till inlägget. Tyvärr, säger Annica Odelind, informatör vid polisen i Västernorrland som tillsammans med kollegerna på informationsagvdelningen fick ärendet på sitt bord på måndagsmorgonen.

Då låg de utpekande kommentarerna nämligen kvar på polisens Facebooksida, innan de plockades bort.

”Djupt olyckligt”

– Det är förstås djupt olyckligt det som hänt, säger Annica Odelind.

SVT: Men kan man inte säga att förtal spridits via polisens Facebooksida?

– Förtal kan jag inte säga i det här läget att det är. Det är olyckliga kommentarer, och det är förstås inte bra att det funnits ute synliga för våra följare på Facebook, säger Annica Odelind.

Skribenten ansvarig

Det är informationsavdelningen på den aktuella länsmyndigheten som är ansvarig, publicistiskt och juridiskt, för de inlägg som polisen skriver på sin Facebooksida. Men om kränkande formuleringar och rent förtal uttrycks i kommentarerna till inlägget, så är det den enskilde skribenten som ansvarar för det.

– I det här fallet är det i utgångspunkt inte polisen som ansvarar för kränkande kommentarer till ett inlägg, som i sig inte är kränkande eller faller under förtal på något sätt, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt, till SVT Mittnytt.

Rättsläget

SVT: Men kan man säga att polisen indirekt medverkar till förtal med tanke på att det sker via myndighetens Facebooksida?

– Rättsläget är oklart. Vi har inget prejudicerande fall på området ännu. Men det som i utgångspunkt gäller är att den som skrivit något, oavsett på vilket forum, är ansvarig för vad han eller hon skrivit, säger Mårten Schultz.

– Polisen måste inse att internet inte tar helgledigt, och att mindre lämpliga kommentarer kan skrivads när som helst. Därför måste man ständigt ha koll på vad som skrivs och hela tiden moderera, så att sådant här inte händer. Men olaga hot och förtal är olaga hot och förtal, oavsett var de uttrycks, säger Sofia Mirjamsdotter, expert på sociala medier.

Tagit lärdom

Polisen i Västernorrland överväger inga restriktioner eller ändrade strategier vad gäller Facebookförekomsten, efter det som hänt.

– Men vi har definitivt tagit lärdom av det som hänt, och kommer att tänka oss för mer i den här typen av fall i framtiden. Vi måste hålla bättre koll på vad som skrivs i kommentarerna till våra Facebookinlägg, säger Annica Odelind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.