Foto: SVT

Kommunala bolaget betalade för respektive

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Kommun Försäkrings AB har betalat middagar där respektive till bolagets styrelsemedlemmar och anställda varit med. Nu ifrågasätts affärsnyttan i en rapport.

Sundsvallspolitikern Mats-Johan Adner (M) som varit styrelseordförande i Svenska Kommunförsäkrings AB har också satt upp alkoholkostnader på rummet och låtit bolaget betala i samband med ett styrelsemöte i Luxemburg. ”Ett misstag”, säger han nu.

– Jag har missat helt enkelt att ta upp det efteråt. Jag blev inte medveten om det när jag checkade ut. När jag fick reda på det så betalade jag omedelbums tillbaka de här 24 eurona. Jag kan hålla med om att den interna kontrollen från både min och bolagets sida varit medioker, säger han.

SKFAB

Flera tveksamma kostnader

Turerna i de omdiskuterade bolagen Svenska Kommunförsäkrings AB och Kommungaranti med dotterbolag i Luxemburg fortsätter. Vi har tidigare rapporterat om kostsamma middagar i Luxemburg och om en styrelse- och strategiresa till München där man deltog i Oktoberfestfirandet, och lät bolaget dvs skattebetalarna stå för notan.

Uppgifterna framkommer i den rapport som bolaget lät Ernst & Young göra när det uppdagades att den nu sparkade vd:n Björn Ryd upprepade gånger använt bolagens pengar för vidlyftig representation.

Middag på Brynäs arena

I rapporten kritiseras också ledamöterna i styrelserna för att ha brutit mot sparsamhetskravet i bolagen. Till exempel  ifrågsätts affärsnyttan med en middag på Brynäs Arena där anställda och styrelsemedlemmar, däribland Adner, haft med sina respektive. Tio personer har ätit trerätters, druckit sex flaskor vin och tolv öl. Trots att principen i bolaget är ”största möjliga sparsamhet”.

SVT: Tycker du att det är ok att bolaget betalar för respektive?

– Jag ser inte det som något direkt fel. Det står ingenting om det i vår policy heller, säger Mats-Johan Adner (M).

”Strategimöte” efter midnatt

Efter middagen, samma kväll, den 28 februari 2014, har vd:n Björn Ryd, styrelseordföranden Mats-Johan Adner och nuvarande vd:n Karl-Ove Andersson med respektive träffats på Hotell Winn. Kvittot är utskrivet tjugo i ett på natten. Där står att man haft ett arbetsmöte och diskuterat ”strategier i kommunförsäkringsbolagen”.

– Det är definitvt felaktigt och onödigt, säger Mats-Johan Adner (M).

SVT: Men det var inga strategier ni diskuterade på småtimmarna?

– Nej, det kan jag säga att det gör man inte vid den tidpunkten överhuvudtaget, säger Mats-Johan Adner (M)

Kan vara osant intygande

I efterhand har det nu framkommit att det inte var något arbetsmöte, utan ren social samvaro. Det var vd:s VISA- kort som användes för att betala. Och på kvittot står det att syftet var ” AU-möte och strategimöte SKFAB”. Men att ange ett felaktigt syfte skulle kunna innebära försvårande av skattekontroll eller osant intygande enligt Ernst & Young-rapporten. Men Adner fick aldrig se kvittot som vd:n lämnade in.

– Det visste jag inte att man skrev på det viset på kvittot, säger Adner.

Vd signerade fakturan själv

Enligt rutinerna var det styrelseordföranden som skulle attestera fakturorna. Och styrelseordföranden vid den här tidpunkten var just Mats-Johan Adner (M). Men när vi begär att få se vem som attesterat räkningen framgår att det inte finns någon annan underskrift på fakturan än Björn Ryds egen.

” Fakturan har inte gått via leverantörsreskontran och attestled utan hade bokats in direkt i redovisningen och där Björn endast satt sin signatur på BG-fakturan.”, är svaret från bolaget när vi frågar.

Avvikelser jämfört med andra bolag

Konsulten Ernst & Young skriver i sin rapport att ”företagskulturen inom SKFAB har visat avvikelser mot vad vi har sett i andra bolag som är kommunalt ägda”.

– Ja, de tycker det ja. Det är mycket tyckande här. Det är vad de tycker och andra tycker annat, säger Mats-Johan Adner (M).

”Inte bara ordföranden som dricker”

I rapporten skriver EY också att hur bolagets bestämmelser om måttfullhet och största möjliga sparsamhet tolkas är beroende av företagskulturen och helt enkelt hur den etiska kompassen är kalibrerad.

– Vi borde ha hanterat alkoholkonsumtionen på ett bättre sätt. Men det är ju inte bara så att det är ordföranden som dricker vinet. Vi borde ha varit flera som uppmärksammet det, säger Mats-Johan Adner (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SKFAB

Mer i ämnet