Stadshuset i Härnösand har spärrats av efter hot. Foto: Ylva Holmgren, SVT

Bombhot i Härnösand • Flera byggnader evakuerades

Uppdaterad
Publicerad

Kommunala byggnader i Härnösand, bland annat rådhuset och stadshuset, evakuerades och spärrades av på torsdagsförmiddagen efter att det kommit in hot via telefon.

Enligt polisen var det en okänd person, troligen en man, som ringde till SOS och uttalade ett hot mot kommunen. Eftersom hotet inte kunde avfärdas och man inte visste vilken byggnad hotet gällde evakuerades Rådhuset, Stadshuset, socialförvaltningens båda byggnader (reception och nämndshus) och Sambiblioteket. Dessutom upprättades avspärrningar vid några gator i centrala Härnösand.

Polis fanns på plats vid samtliga byggnader och nationella bombskyddet kontaktades.

De kommunanställda som evakuerades samlades först i parkerna utanför rådhuset och domkyrkan.

”Det är olustigt”

– Larmet kom via polisen som kontaktade kommunen. På polisens inrådan har kommunen utrymt fem byggnader. Det är en stor del av våra byggnader i Härnösand, det är klart det är olustigt säger Tomas Wahlund kommunikationschef vid Härnösands kommun.

Avspärrningarna hävdes delvis

Vid 11.45 var avspärrningarna delvis hävda. Bara Sambiblioteket var då fortsatt avspärrat efter att polisen kommit fram till att det var biblioteket som hotet gällde. Nationella bombskyddet är på väg till Härnösand för att genomsöka lokalerna.

Evakuerade samlades utanför rådhuset i Härnösand Foto: Profilbild Leek
Tomas Wahlund, kommunikationschef vid Härnösands kommun tycker att situationen är olustig. Foto: Ylva Holmgren, SVT
Polis fanns på plats vid det avspärrade stadshuset Foto: Ylva Holmgren, SVT
Även utanför Domkyrkan samlades evakuerade Foto: Profilbild Leek

Texten uppdateras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.