Foto:Privat/Ann-Christine Borja

Bönhuset i Bollstabruk har vandaliserats

Uppdaterad
Publicerad

Det gamla bönhuset i Bollstabruk har utsatts för omfattande skadegörelse – krossade fönster, sönderslagna möbler och klotter på olika vulgariteter som både sprejats och ristats in med kniv.

Det lutheranska bönhuset i Bollstabruk ägs av Lars Sjöberg, tidigare intendent på Nationalmuseum, som gjort omfattande renoveringar av bönhuset under de senaste åren. Lars Sjöberg engagerade sig i att förhindra rivningen av bönhuset och började restaurera det sommaren 2011. Sedan dess har huset vandaliserat tre gånger – senast för någon vecka sedan.

Ann-Christine Borja är från Bollstabruk och har sedan 2011 varit engagerad i att restaurera och bevara bönhuset. Hon var på plats när skadegörelsen upptäcktes.

– Jag hade fått höra att bönhuset vandaliserats, men när jag kom till platsen kunde jag inte förstå omfattningen av skadegörelsen. Det var beklämmande att se, säger hon.

”Raseri och våld”

Bönhuset i Bollstabruk, Kramfors kommun, uppfördes 1905. Den byggdes i nygotisk stil och hyllas för sitt kulturella samt arkitektoniska värde. Huset hade efter flera års arbete och möda återfått sin forna glans – för en kort stund.

Ann-Christine Borja beskriver att hon såg krossade fönster, förstörda möbler och klotter på olika vulgariteter som både sprejats och ristats in med kniv.

– Man kunde se på själva vandaliseringen att personerna gjort det med våld och raseri. Det var ett uttryck för ren frustration, säger hon.

Skadegörelsen anmäldes till polisen i tisdags. Under tiden har Ann-Christine Borja pratat med grannar, människor i Bollstabruk och skolor i området för att spåra eller utröna vem eller vilka som ligger bakom vandaliseringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.