Leveranserna från Kubal har – enligt pressansvariga – stoppats i väntan på att läget ska klarna Foto: SVT

Trumps sanktioner slår mot Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska sanktioner mot aluminiumjätten Rusal och oligarken Oleg Deripaska har orsakat ett våldsamt ras på aktiemarknaden för Rusal. Sanktionerna har stoppat leveranserna av aluminium från smältverket i Sundsvall.

De utökade amerikanska sanktionerna mot Ryssland kan få stora konsekvenser för aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall, sedan 10 år tillbaka en del av Rusal, ett av världens största företag inom aluminiumtillverkning.

De amerikanska åtgärderna riktas mot bland annat sju sk oligarker, medlemmar ur den ryska finanseliten.  En av dessa är Oleg Deripaska, huvudägare i Rusal och mångmiljdardär – i dollar.

Kubal

Börskollaps för Rusal

Företagets aktier har rasat våldsamt sedan åtgärderna blev kända, värst i delar av Asien där kursen rasat fritt, minus 50 procent.

Även på Moskvabörsen har tappet varit mycket stort, nedåt med -21 procent.

Även andra företag kopplade till Deripaska faller tungt – brittiska The Guardian rapporterar om ett ras på 40 procent på Londonbörsen för Deripaskas företag EN+, som är verksamma inom gruv- energi- och metallsektorn. Rusal ägs till drygt 47 procent av just EN+.

Inga kommentarer från Kubal

Men från Kubal var tystnaden tisdagen i det närmaste total.

VD:n Javier Navia låter via sin pressansvarige Oscar Johansson meddela att han ”avstår från att kommentera just nu”. 

Någon ytterligare information ges inte heller.

Johansson själv svarar ”tyvärr, nej”  på frågan om han som pressansvarig istället kan kommentera det dramatiska läget för Rusal.

Leveranserna har stoppats

Just nu  har leveranserna från Kubal stoppats.

– Vi måste utreda det juridiska läget innan vi vet när de kan återupptas, säger Oscar Johansson, på Kubals HR-avdelning.

Kubal måste helt enkelt veta om man kommer att få betalt av sina kunder. Sanktionerna från USA innebär att företag som handlar med de nu svartlistade ryska företaget riskerar att bestraffas för sina affärer. 14 procent av Rusals produktion går till den amerikanska marknaden.

Facket tiger – ”fråga företaget”

Hur de här sanktionerna drabbar verksamheten vid anläggningen i Sundsvall är ännu inte klart.

Under förmiddagen har ska facket ha informerats av företagsledningen, men klubbordföranden, Stefan Hultman, vill inte kommentera den uppkomna situtionen.

”Du får vända dig till företaget, jag har ingen ytterligare information” skriver Hultman i ett SMS till SVT.

Ingen kommentar från kommunen

Kubal är en tung arbetsgivare i Sundsvall och har varit verksamma i kommunen i 75 år.

Men kommunalrådet i Sundsvall, Peder Björk (S) ville på tisdagen inte kommentera om företaget har informerat kommunledningen om den uppkomma situationen.

”Vi kommenterar aldrig om vi haft dialog med enskilda företag”, skriver Björk i ett meddelande.

Rysk fabrik inom EU

Vid anläggningen, som togs i drift 1942, arbetar idag 450 personer. 134 000 ton aluminium produceras årligen och det är den enda fabrik i Sverige som tillverkar aluminium. Smältverket i Sundsvall är Rusals enda fabrik innanför EU-gränsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kubal

Mer i ämnet