Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Bråk efter Sollefteådebatten – S bryter mot lagen enligt Sjukvårdspartiet

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvårdspartisten Pia Lundins kritiserade ett kommande sparförslag, som hon menar skulle reducera Sollefteå sjukhus till en vårdcentral.
Utspelet väckte ont blod hos företrädare för majoriteten i Region Västernorrland. De menar att hon ”läckt” arbetsmaterial.
Nu menar Sjukvårdspartiet ledamöter i regionen brutit mot lagen.

Pia Lundin är regionråd i opposition och offentliggjorde i veckan en skrivning från ett direktivet inför kommande sparförslag.
Det handlade enligt henne om att all respiratorvård på Sollefteå sjukhuset skulle försvinna om förslaget genomfördes. 

– Det skulle vara förödande, intensiven är hjärtat i vården, sa Pia Lundin. 

Hårt angrepp i nämnden

Men utspelet retade upp hennes politiska motståndare. De anklagade Lundin för att ha läckt internt arbetsmaterial och för att uttala sig offentligt i frågor som inte behandlats i nämnden.

Kränkande – bröt mot lagen

Sjukvårdspartiet reagerade starkt mot motståndarnas kritik som de liknade vid ”angrepp” på Pia Lundin som är ”anmärkningsvärda och kränkande” och att företrädare för majoriteten i sitt agerande bröt mot yttrandefriheten.

Det bedömdes av SJVP som ett lagbrott, företrädare för partiet menade att S-ledamot försökt ta reda på hur och var Lundin fått tag i informationen.  ”Efterforskande av källa” -  ett brott mot Yttrandefrihetsgrundlagen, enligt SJVP:s tolkning. 
 

Partiet gick därför ut med ett pressmeddelande med rubriken ”Sjukvårdspartiet anmäler brott i regionen mot grundlagsskyddade demokratiska principer” och skickade ett öppet brev till Glenn Nordlund (S), regionstyrelsens ordförande.

I brevet liknas majoritetens agerade som något från ”gamla Sovjetunionen”.

Ingen anmälan

Men rubriken till trots så  tänker SJVP inte göra någon juridisk anmälan.

Roger Johansson, socialdemokraternas gruppledare, ställer sig oförstående till Sjukvårdspartiets upprördhet. Det Sjukvårdspartiet beskriver som ”hårda angrepp” kommenterar han så här.

– Jag tyckte att det var en helt normal politisk debatt.
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer