Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se rörliga bilder från branden i Timrå. Foto: SVT/Alfred Collin

Brand på avfallsanläggning i Timrå – rök drog in mot samhälle

Uppdaterad
Publicerad

En brand utbröt under lördagsmorgonen i en avfallsanläggning i Timrå. Branden var svårsläckt och först vid 20-tiden på kvällen var räddningstjänsten färdig med arbetet. Under tiden utfärdades ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, med uppmaningen att gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.

Larmet inkom klockan 08.05 på lördagsmorgonen.

Initialt uppstod kraftig rök vid platsen och vinden förde med sig röken mot samhället i Timrå.

– Vi arbetar med traktorer som lämpar ut det som brunnit på en plan medan brandmän släcker. Eftersom det brinner i högar så kommer man inte åt så enkelt, säger Thomas Hansson, inre befäl, till SVT Nyheter Västernorrland vid 18-tiden på lördagen.

Kraftig rök drog in mot Timrå

Polis kom också till platsen för att hjälpa räddningstjänsten med avspärrningar.

Foto: Gobiten.se

Vid 11-tiden konstaterade räddningstjänst att branden inte skulle sprida sig eller bli större. Till en början var den svarta röken påtaglig i Timrå.

– Det är inte så kraftig rök längre. Vinden har vänt åt olika håll under dagen. Många har känt av och klagat på brandröken. Känner man obehag ska man hålla sig inomhus, säger Thomas Hansson.

Räddningstjänstens första prognos var att arbetet skulle vara klart till klockan 18, men det tog längre tid än så. Enligt räddningstjänsten var orsaken att det brann i flera avfallshögar.

– Det går inte bara att spruta in vatten, man måste lämpa ut skräpet för att släcka successivt, säger Thomas Hansson till TT.

Startade i elektronikutrustning

Företaget som driver anläggningen är Kuusakoski. VD Olov Boman bekräftar att det var i avdelningen för gammal elektronisk utrustning som branden startade.

– Det är ett problem som vi har i hela branschen. Allt innehåller batterier och därmed finns en ökad risk för bränder, säger han.

Fotbollscup påverkas inte

Fotbollsfestivalen Mid Nordic Cup pågår bara ett par kilometer från brandområdet. Enligt cupgeneralen Linda Söderberg fortsätter tävlingarna som vanligt under lördagen.

– Vi står i ständig kontakt med räddningstjänsten och har gjort bedömningen att vi kan fortsätta. Om läget förändras så går vi på räddningstjänstens rekommendationer, säger Linda Söderberg.

Se rörliga bilder från branden i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer