Branden spred sig snabbt mellan huskropparna i det tätbebyggda bostadsområdet där många barnfamiljer bor. Branden ska ha börjat i köket i en av lägenheterna. Foto: Anna Beijron SVT

Kraftig brand i flerfamiljshus i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

En brand i ett flerfamiljshus i bostadsområdet Nacksta i Sundsvall bröt ut strax efter klockan 18 på onsdagskvällen.

Branden var fullt utvecklad när räddningstjänsten kom till platsen, berättar inre befäl Lars Krantz, och boende evakuerades.

Branden startade i en lägenhet högst upp i ett av trevåningshusen. När räddningstjänsten kom fram var branden fullt utvecklad. Den gav en kraftig rökutveckling som syntes över stora delar av Sundsvalls tätort.

Elden spred sig sedan till den närmast liggande huskroppen.

– Det brann för fullt i takfoten när vi kom till platsen. Elden har fått fäste och har nu spridit sig vidare i taket och till vinden och hela det översta våningsplanet, säger Lars Krantz under kvällen.

Började i ett kök

Räddningstjänsten riktade sedan in sig på att försöka förhindra spridning till de lägre våningsplanen.

De boende i de branddrabbade huskropparna har evakuerats. Två personer som dragit i sig rök har fått vård av ambulanspersonal på plats.

En av de boende i huset som SVT pratat med säger att branden började i ett kök i en av lägenheterna. Själv tror hon inte att hon får komma hem ikväll.

Avspärrat

– Jag tror inte det går att rädda, säger hon och huttrar där hon står.

Polis är också på plats och har spärrat av området kring de brinnande byggnaderna.

Vid 21-tiden meddelade räddningstjänsten att man har branden under kontroll, men att släckningsarbetet pågår.

– Vi har fortfarande glödbränder på taket och vi jobbar för att de inte ska sprida sig, säger Lars Krantz.

Boende ordnat för evakuerade

De boende kommer inte att kunna återvända till sina hem under onsdagskvällen, men alla evakuerade har enligt räddningstjänsten fått boende för natten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.