Solberg vid 9-tiden på morgonen – åtta timmar efter att branden utbröt. Foto: Jennie JohanssonVisa alla (3)
Visa alla (3)

Utbränd byggnad kollapsade – grannarna fortsatt evakuerade

Publicerad

Vid lunchtid rasade den utbrända byggnaden i Solberg samman. Sagavägen är fortsatt avstängd och det är oklart när de evakuerade grannarna kan återvända hem.

Under förmiddagen hördes explosioner från huset där det också finns gasflaskor. Vid lunchtid rasade sedan det som återstod av den 350 kvadratmeter stora verkstaden samman.

Räddningstjänsten arbetar nu för att minska faran för en gasexplosion. Redan under natten tog räddningspersonalen beslutet att stänga Sagavägen genom samhället och evakuera de som bor närmast brandplatsen.

För att komma förbi Solberg måste man ta långa omvägar, till exempel via väg 1045 norut från Lunne och sedan väg 1046 västerut till väg 348 norr om länsgränsen, eller via Seltjärn, Remmarbäcken, Degersjö till Gafselsjön väster om avspärrningen.

Kraftig rök och öppna lågor

Branden upptäcktes vid ettiden i natt. Räddningstjänsten var ute på ett annat uppdrag när man fick syn på öppna lågor slå ut från verkstaden.

Från garaget har det sedan hörts explosioner. Strax efter nio på torsdagsmorgonen berättar SVT:s reporter på plats om en kraftig explosion och kraftig rök från byggnaden. Vid lunchtid rasade den utbrända byggnaden sedan samman. Räddningstjänsten har övervakat branden på distans.

– Vi fick ganska omedelbart klart för sig att det finns gasflaskor i byggnaden så därför bevakar vi branden passivt, säger Joakim Wahlbeck vid räddningstjänsten i Örnsköldsvik.

Drönare i luften

Närboende har evakuerades på grund av explosionsrisken.

Närmaste bostadshus ligger ett hundratal meter från brandplatsen. Säkerhetsområdet runt brandplatsen har en radie på 300 meter men under förmiddagen användes en drönare för att ge räddningstjänsten överblick.

– Vi behöver mer information för att kunna bedöma läget. Vi vet att det finns acetylen i byggnaden och vi har några alternativ. Antingen avvaktar vi tills platsen brunnit ut och svalnat eller också försöker vi kyla eller punktera acetylenbehållaren, säger Håkan Wiberg vid räddningstjänsten i Örnsköldsvik.

För att få hål på gasflaskor använder man sig av en specialutbildad prickskytt.

Traktorer i byggnaden

En gasflaska som utsatts för stark värme normalt brukar få svalna 24 timmar för att kunna hanteras säkert.

I maskinhallen finns tre traktorer och en husvagn. Byggnaden har enligt bybor tidigare tillhört Domänverket. Den ligger mitt i byn, nära lanthandeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer