Branden i Ånge: Oklart om det fanns brandvarnare i startlägenheten

Publicerad

Efter den allvarliga branden i ett flerfamiljshus i Ånge vill Räddningstjänsten öka kunskapen hos allmänheten om hur man kan tänka och agera vid en brand.

– Det absolut viktigaste att ha hemma är en brandvarnare, säger Mattias Andersson som arbetar på Medelpads räddningstjänst.

Räddningstjänsten utreder just nu om det fanns brandvarnare i alla lägenheter i fastigheten.

– Jag törs inte säga om det fanns i alla lägenheter. Man har hört brandvarnare, men om det fanns i startlägenheten det kan jag inte kommentera just nu, säger olycksutredare Mattias Andersson.

Storbrand i Ånge

Hur många brandvarnare behövs?

Men vilken typ av brandvarnare och hur många behöver man?

I klippet svarar Mattias Andersson på det och ger tre viktiga råd för att förebygga bränder. Han berättar också hur man ska agera om olyckan är framme. Förutom brandvarnare finns två saker till man bör ha hemma, som en miniminivå, menar han.

Vill öka medvetenheten

Att tänka igenom innan, hur man ska agera vid en brand, kan vara avgörande om olyckan är framme.

– Jag tror att gemene man kan bli mer insatt i hur brandskyddet är tänkt att fungera i sitt boende. Hur ska jag ta mig ut och vad gör räddningstjänsten när de kommer fram?

Hoppa max fem meter

Det ska finnas två av varandra oberoende utrymningsvägar där människor vistas. I flerbostadshus brukar det vara trappuppgången och fönster eller balkonger.

Man räknar med att människor ska kunna hoppa max fem meter, det är godtagbart som utrymningsväg. Annars är det räddningstjänstens stegar eller höjdfordon som ska kunna undsätta drabbade.

Grannhuset referens i utredningen

När det gäller utredningen av branden i Ånge har olycksutredarna nytta av huset som står bredvid det branddrabbade. Det tillhör samma bostadsrättsföreningen och ser likadant ut.

– Man kan ha det som referenshus. Mycket i det brandhärjade huset är ju förstört och att ha ett precis bredvid som nästan ser likadant ut hjälper ju att få en helhetsbild, säger Mattias Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbrand i Ånge

Mer i ämnet