Hör vad Vemyras nye institutionschef, Fredrik Berglund, anser om den senaste tidens bränder. Foto: Eva Harström, SVT

Bränderna på ungdomshemmet – tecken på otrygghet

Uppdaterad
Publicerad

I juni månad har det varit minst sju bränder på Vemyras statliga ungdomshem i Sollefteå. Bristen på chefer på plats har gjort det möjligt, menar nye institutionschefen Fredrik Berglund.

– Vissa ungdomar mår oerhört dåligt och försöker använda sig av brandincidenter för att uttrycka det här dåliga måendet. Då kan det inträffa så här allvarliga händelser, säger nytillträdde institutionschefen Fredrik Berglund.

Avdelning fick utrymmas

En av bränderna startade när en av ungdomarna tände eld på madrassen i sitt rum. Då fick hela avdelningen utrymmas och de fem boenderummen har stängts på grund av sot- och röksskador.

Vemyra ungdomshem

– Det ska inte brinna på våra institutioner. Det är grundläggande. Ungdomarna har rätt till en trygg boendemiljö och vårdmiljö. Och personalen ska också känna att de ska vara trygga i sin arbetsmiljö, säger Fredrik Berglund.

Personalen har räddat liv

Efter bränderna pågår tre polisutredningar med brottsrubriceringen mordbrand. Fredrik Berglund vill framhålla att personalen hanterat situationen bra när det börjat brinna.

– Vi har räddat människoliv. Det har blivit materiella skador och det går att återställa, säger han.

Att det har blivit så många bränder under kort tid menar han är en ledningsfråga.

Rekryteringsprocess pågår

– Jag tror att institutioner, där man tar hand om människor som mår dåligt, behöver ha en grundtrygghet. Ungdomarna och personalen måste känna att de är trygga.

Han menar att det har saknats chefer i verksamheten och personalen inte har fått rätt stöttning.

– Osäkerheten i ledningen har skapat en otrygg stämning på hela institutionen, säger Fredrik Berglund.

En rekryteringsprocess är nu igång för att rekrytera ordinarie chefer till avdelningarna.

Vemyra ungdomshem

SiS ungdomshem Vemyra utanför Sollefteå tar emot icke skolpliktiga flickor med psykosociala problem samt kriminalitet och missbruk.

Vi har låsbara avdelningar för akutplaceringar respektive behandlingsplaceringar.

Vår behandling har som mål att minska flickornas självhat och stärka deras självbild. Omhändertagandet och omvårdnaden kännetecknas av en fast och tydlig trygghet i kombination med ödmjukhet och värme. Tyngdpunkten i behandlingsarbetet är en professionell relation mellan de vuxna och ungdomarna.

Skolundervisningen utgår från den enskilda flickans särskilda behov.

Vemyra har plats för 18 ungdomar.

Källa: Statens institutionsstyrelse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vemyra ungdomshem

Mer i ämnet