Foto: Räddningstjänsten

Brandsäkerhetsbrister vanliga i radhus

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av radhusen i Sundsvall har allvarliga brandsäkerhetsfel. Det visar en undersökning som Räddningstjänsten gjort. Samtidigt är riskerna oftast relativt enkla att åtgärda.

En brand i en radhuslänga kan vara katastrofal och ofta är det på vinden branden sprider sig.

– Runt om i Sverige har man sett större bränder i radhuslängor med stora egendomsskador, där brandspridningen gått onormalt fort mellan de olika lägenheterna. Och det har i regel berott på bristfälliga avskiljningar på vinden, säger Anton Hörnqvist vid Räddningstjänsten Medelpad.

Stickprovsundersökning

Med den vetskapen har Räddningstjänsten i Medelpad har gjort en stickprovsundersökning i radhus i Sundsvallsområdet för att identifiera brister som påverkar brandsäkerheten och resultatet är nedslående.

– Vi har kommit fram till att ungefär hälften av alla radhuslägenheter har brister, säger Malin Sanderyd vid Räddningstjänsten Medelpad.

Kan sprida sig till hela längan

Hur problematiskt är det?

– Ja, det är ju ett jätteproblem om det skulle börja brinna. Då är det ju lätt att det tar sig i hela längan, säger Malin Sanderyd.

Liknande undersökningar visar att situationen är densamma på många håll i landet. Vanligast är det att det finns hål i de sektioner som ska finnas på vinden för att begränsa en eventuell brand, eller att den så kallade takfoten inte är tät.

Otät takfot

Eva Lindén som bor i ett radhusområde i Timrå är en av dem som fått sin bostad undersökt, och här är ett av problemen att just takfoten är otät.

– Husen är ju 40 år gamla, så det är ju inte så märkligt att normerna har förändrats. Vi har börjat ta tag i det här och hoppas att det ska bli en förbättring framöver.

Felen kan lätt rättas till

Samtidigt är det här brister som ofta är lätta att rätta till. Det handlar oftast om kostnader runt 30 000 kronor per bostad.

Du är beredd att betala för att det ska bli säkrare?

– Absolut. Och jag hoppas att hela samfälligheten ska gå ihop naturligtvis och göra något gemensamt för hela området, säger Eva Lindén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.