Breivikanhängare sparkas

Publicerad

HÄRNÖSAND En praktikant vid Mittuniversitetet i Härnösand har fått sluta sin anställning till följd av sina högerextrema åsikter.

Mannen har bloggat på arbetstid och bland annat uttryckt starka sympatier för den norske massmördaren Anders Behring Breivik. Åsikterna har bedömts som rasistiska och främlingsfientliga.

Inspirerad av Breivik
I texterna finns formuleringar som kan tolkas som en uppmaning till väpnad kamp mot det multikulturella samhället. Han beskriver dagens samhälle som PK-regimen.

Mannen som är 45 år har fått sin praktikplats via Härnösands kommun.
Han beskriver sig som radikalkonservativ och uttrycker en rad högerextrema och främlingsfientliga åsikter. Åsikterna är anti-islamistiska och liksom Breivik beskriver han sig också som konservativ kristen.

Han gör även kopplingar mellan Breiviks attack på norska arbeiderpartiet och socialdemokratin i Sverige.

Okänd av Säpo
Bloggaren och hans aktiviteter på nätet är inte kända av Säkerhetspolisen. Både han och hans åsikter har varit helt okända och man har inte heller blivit varskodda av Mittuniversitetet.

– Men materialet verkar intressant och det är särskilt kopplingen till Breivik som får mig att reagera säger Dick Lindberg vid Säkerhetspolisen i Umeå.

I mannens blogg finns det formuleringar som ”Breivik var för otålig”. Han har lånat formuleringar som ”Utöya – en andra klassens Auschwitz.”

Praktikanten har haft sitt arbete vid institutionen för humaniora i Härnösand. Tomas Berglund är prefekt vid institutionen:

– Jag blev uppmärksammad om hans bloggande under förra veckan. Vi tog omedelbart beslutet att han skulle skiljas från arbetsuppgifterna vid institutionen, säger han till Mittnytt.

Strider mot värdegrunder
De formella grunderna var att han bloggade på arbetstid, men enligt Tomas Berglund är det också en fråga om värdegrunder.

– Innehållet i bloggarna strider på punkt efter punkt mot allt vad universitetet står för, säger han.

Det är ett mycket omfattande material som finns publicerat i praktikantens bloggar på nätet. Det finns dels en svenskspråkig, dels en engelskspråkig blogg. På nätet har han också publicerat flera böcker. Det rör sig om fiction, men med det gemensamma att ett nytt samhälle byggs upp ur ett gammalt, raserat.

Så här skriver han i bloggen:

”Kriget har i så fall börjat. Breivik såg sig som soldat i det kriget. Men otåligheten då? Ja, själv anser jag att PK-regimen kommer att falla inom de närmsta åren.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer