Brist på behöriga lärare hos religiösa skolor

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s kartläggning visar nu att religiösa friskolor har stor brist på behöriga lärare.

I den svenska grundskolan är 71 procent av lärarna behöriga, men i de religiösa friskolorna är det sämre ställt. SVT:s granskning visar att snittet för de 11 muslimska skolorna är 41 procent och de 52 kristna friskolorna tar sig upp till 55 procent.

Länets skolor följer mönstret

I Västernorrland finns tre av landets sextiotre religiösa friskolor, alla är kristna och mönstret med stor andel obehöriga syns även här. 

Broskolan i Örnsköldsvik ligger bäst till med sina 59,2 procent behöriga lärare. De är ensamma i länet att komma över rikssnittet för kristna skolor. Strax under rikssnittet ligger Kastellskolan i Härnösand med sina 53,9 procent behöriga.

Jumboplatsen intas av Kristna skolan Oasen i Sundsvall där bara 42,1 procent av lärarna är behöriga. Skolan startade 1990 och har 100 elever i årskurserna 1-9.

Svårt att rekrytera

Oasens rektor Maria Andersson framhåller att 11 av skolans 17 lärare har lärarlegitimation. Men i vissa ämnen har det varit svårt att rekrytera.

– Det svåraste har varit att hitta matte- och NO-lärare, de finns inte, säger Maria Andersson. Vi har fått ta in pensionärer med lärarlegitimation.

Att skolan haft svårt att hitta behöriga lärare tror hon inte har med den religiösa inriktningen att göra. Snarare handlar det om att skolan är liten och inte alltid kan erbjuda lärarna heltidstjänster.

Kartläggningen

SVT:s kartläggning bygger på en sammanställning av religiösa friskolor som tidningen Skolvärlden gjorde förra året.

Behörighetsstatistiken är hämtad från Skolverkets databas SIRIS. Den senaste statisktiken för 2017 publicerades där i mars 2018.

Enligt Skolinspektionen så behöver en skola inte söka tillstånd för att införa eller sluta ha konfessionella inslag utanför undervisningen. Vilket innebär att skolor kan ändra inriktning utan att det framgår i statistiken.

De skolor som är med i SVT:s karläggning hade dock konfessionell (religiös) inriktning inskrivet i Skolverkets senaste underlag.

Konfessionella inslag kan vara morgonbön och andakter på raster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.