Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristina Säfström, vd på Ö-vik energi, konstaterar att det är svårt att få utökad elkraftskapacitet och att det står i vägen för nya industrietableringar – såväl i Örnsköldsvik som nationellt. Foto: SVT

Brist på elkapacitet hinder för nya industrietableringar i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Brist på elkraftskapacitet gör att det kommunala energibolaget i Örnsköldsvik ser svårigheter för fler centrala industrietableringar just nu.

Bolaget hoppas på besked om mer kapacitet inom kort.

– Annars kan det dröja till 2028 – 2032 innan det blir i några större mängder, säger Kristina Säfström, vd på Ö-vik energi.

I samband med etableringen av Ørsteds stora elektrobränsleanläggning FlagshipOne intill kraftvärmeverket i Örnsköldsvik undersökte Ö-vik energi möjligheten att få en utökad volym utlovad av överliggande nät.

– Det gjorde att vi förstår att det kommer att vara svårt att fortsätta att få ytterligare kraft för att kunna ta emot fler etableringar eller i större skala utveckla industrin som redan finns på plats, säger Kristina Säfström.

Vad är orsaken till kapacitetsbristen här?

– Örnsköldsvik tillhör elområde två, ett område där det har etablerats mycket vindkraft. Men vi har ett problem att vi inte kan transportera ut det till kusten eftersom det inte finns kabelkapacitet.

Etablering enligt plan för elektrobränsleanläggningen

När det gäller storsatsningen FlagshipOne, fortsätter den etableringen som planerat, enligt Kristina Säfström.

– Vi har inte kunnat garantera hela deras behov som är 80 megawatt, men de har fått ett abonnemang där de får i mån av kapacitet och är nöjda med det. Att utlova en viss effekt varje timme, hela året, det är det som är det svåra.

I klippet berättar Säfström bland annat hur hon bedömer att elbristen påverkar den gröna omställningen nationell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.