Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur lärarna märker av bristen på fordonstekniker, och hur eleven Caroline Norbergs upplevelse av fordonsprogrammet skiljer sig från vad hon väntade sig. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Caroline väntade sig skitiga fingrar – får lära sig dataprogram på fordonsprogrammet i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Just nu råder det brist på fordonstekniker. Elektrifieringen har satt större krav på kompetensen bland bilmekanikerna och Arbetsförmedlingens prognos visar att efterfrågan är stor. Fordons- och transportprogrammet på Västermalms gymnasium i Sundsvall har utökat sina utbildningsplatser från tidigare 48 platser till dagens 64 platser.

För att möta behoven har skolverket ändrat läroplanen hos fordons- och transportprogrammet på Västermalms gymnasium i Sundsvall.

– Ja, så nu finns elhybridkurser som inte funnits tidigare. Vi lärare måste fortbilda oss och sätta oss in i den nya tekniken. Det finns dessutom krav att skolan måste tillhandahålla utbildningsmaterial för att klara de här nya kurserna, säger Lennart Boija som är programsamordnare för Fordons- och transportprogrammet på Västermalms gymnasium.

I klippet: Eleven Caroline Norberg förväntade sig att skruva mycket och bli skitig om fingrarna varje dag – hör hur det blev i stället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.