Foto: svt

Brister bakom kollapsade byggen

Uppdaterad
Publicerad

Bristande kontroll och stress bakom Älandsbroolyckan och andra rasade byggkonstruktioner.

Oklar ansvarsfördelning, dåligt grepp om helheten och högt tempo på byggarbetsplatsen. Det är några av förklaringarna till att byggkonstruktioner vid flera tillfällen kollapsat och i några fall orsakat dödsolyckor. Det skriver fyra professorer vid landets tekniska högskolor i en debattartikel i DN idag.

De tar upp broraset i Älandsbro och raset vid bygget av fotbollshallen i Örnsköldsvik för två veckor sedan, som exempel och säger sig vara djupt oroade över utvecklingen.

Samhällets kontroll och granskning av byggena måste bli bättre, anser de.

Fakta: Flera allvarliga olyckor

* Den 21 maj 2008 rasade en 50 meter lång gjutform vid ett brobygge för Botniabanan norr om Härnösand, varpå fem byggnadsarbetare föll 15-20 meter. Två av dem omkom, medan de tre andra skadades.

* Den 15 juli 2008 rasade en utbyggnad till Kista Galleria i norra Stockholm, på grund av en allt för klen balk. En arbetare omkom i raset, en annan skadades svårt. Även en bilist skadades, när hans bil hamnade under rasmassorna.

* Under den snörika vintern 2009-2010 rasade taket på drygt 180 stora byggnader, såsom mathallar, arenor och lager. Ytterligare cirka 4 000 ekonomibyggnader på landsbygden skadades. Majoriteten av dessa takras berodde enligt Boverkets utvärdering på konstruktionsfel och kunde mycket väl ha lett till dödlig utgång.

* Den 22 oktober i år skadades en man allvarligt när taket rasade på fotbollshall som höll på att byggas i Örnsköldsvik.

Källa: Boverket (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.