Hör smittskyddsläkare Hans Boman berätta vad situationen med den brittiska mutationen innebär. Foto: Pierre Ragnehag/SVT och Johan Nilsson/TT

Brittiska mutationen har helt tagit över – 96 procent av fallen i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen i Västernorrland har ökat markant de senaste två veckorna, uppger regionen på skärtorsdagen. Ökningen är 25 procent den senaste veckan och 28 procent veckan innan. Och nu dominerar den brittiska mutationen helt.

Enligt en färsk rapport ligger Västernorrland just nu på den högsta andelen mutationer i de prover som analyseras. Andelen är uppe i 96 procent. visar sammanställningen hos Folkhälsomyndigheten.

En mutation som ger mer symptom hos barn och unga än tidigare.

Coronaviruset i Västernorrland

– Det vi sett är utbrott på skolor där många insjuknat samtidigt. Det är annorlunda än i fjol, säger smitttskyddsläkare Hans Boman.

Mer smittsam- fler symptom

Så här skriver regionen på sin hemsida och på sociala medier:

”Den brittiska virusmutationen som dominerar smittspridningen i länet är mer smittsam, ger fler symptom, enligt vissa studier allvarligare symtom, och man verkar också vara bärare av smitta under en längre tid innan symtomen bryter ut jämfört med den ursprungliga virusvarianten.”

– Du är smittsam två dygn innan du får symptom. Det innebär att det är ännu viktigare att alla, även symtomfria, träffar så få människor som möjligt, att du håller dig till din närmaste krets, säger Hans Boman.

Lägre i andra regioner

I region Värmland, som har lägst andel av den brittiska mutationen, ligger siffran på 67 procent. Norrbotten har 82 procent.

Störst smittspridning i Örnsköldsvik

Smittspridningen i Västernorrland fortsätter alltså att öka och högst är smittspridningen i Örnsköldsviks kommun som står för mer än hälften av alla nya fall.

– Men smittspridningen ökar i de flesta kommuner i länet. Det är därför viktigt att alla västernorrlänningar tar ansvar och följer rekommendationerna för att hålla nere smittspridningstakten, Hans Boman smittskyddsläkare, Region Västernorrland på regionens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet