Knappt en miljon får Broskolan för hälsofrämjande utveckling Foto: Gorm Kallestad/TT

Broskolan får miljonstöd

Publicerad

Broskolan i Örnsköldsvik har beviljats knappt en miljon i ekonomiskt stöd från Skolverket för hälsofrämjande skolutveckling.

Projektet kommer att genomföras under läsåret tillsammans med tre forskare från Luleå Tekniska Universitet och Högskolan i Skövde. Broskolan är en av 48 skolor som sökt och fått statligt bidrag från Skolverket. Samtidigt fick 150 sökande avslag. Totalt fördelas knappt 37 miljoner i olika projekt som ska förbättra det förebyggande och främjande arbetet inom skolhälsa.

– Det känns jättebra. Vi har investerat mycket emotionellt arbete i det här och nu kan vi köra igång på allvar fullt ut. All personal kommer att involveras i det här projektet. Till våren ska även eleverna involveras för att se vad de göra för att utveckla skolhälsan, säger Broskolans tf rektor Stefan Häggström.

Ska bli bok

Syftet med det statliga stödet är att öka kunskapen om hur hälsofrämjande arbete kan utvecklas i skolan. Genom hela processen ska därför forskare följa och kartlägga arbetet. Sedan är det tänkt att Skolverket ska dra nytta av resultatet i fortsatta insatser för att stötta skolor i deras utvecklingsarbete.

– Jag tycker att det är roligt att Skolverket satsar. Det känns fint att jobba tillsammans med personal och elever på skolorna. Målet är att det här ska bli en pedagogisk bok för skolpersonal för att stärka välbefinnande och inlärning hos eleverna, säger Anitha Risberg, Med. Dr i fysiologi på Luleå tekniska universitet och projektansvarig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer