Brutal naturvård

Uppdaterad
Publicerad

Stora maskiner och sten låter inte direkt som naturvård men det är just det som pågår i Smedsbäcken i Njurunda just nu och gör att fisken i bäcken trivs.

På hösten söker sig stora havsöringar från Ljungan upp i Smedsbäcken för att leka men eftersom ån varit igenslammad och full av bråte har fisken haft problem både att att ta sig fram och att hitta lämpliga lekbottnar. Det här är något Daniel Persson och hans kompisar bestämt sig för att ändra på.

Med hjälp av en stor grävmaskin vräks stora runda stenar ner i bäckfåran. Det ser inte ut som naturvård direkt, det håller Daniel Persson med om:

– Det kan ju se lite tokigt ut men nu ska vi fördela alla stenblock för hand och placera dom där vi tycker att de passar. Stenblocken gör att lekgruset, som fisken behöver för att fortplanta sig, binds ihop samtidigt som stenarna också skapar turbulent vatten och ger skydd för småfisken, förklarar han.

Maskinen gör grovjobbet men sen måste stenarna läggas på plats för hand. Daniel håller i trådarna för projektet med stöd av några olika intressenter men det mesta av jobbet sker ideellt.

– När det behövs krafttag tar jag hjälp av mina kompisar, utan dom hade det inte alls gått så här fort, konstaterar Daniel.

Och fisken trivs, på den nyrenoverade sträckan, där det tidigare låg en trumma under gamla E4:an, vimlar det av öringungar. Trots att bäcken rensats på massor av skräp får öringarna stå ut med en och annan ölburk men man ser tydligt att fisken använder stenarna som skydd.

– Man ser direkt att de trivs när man lägger ut sten, innan stenarna kom dit fanns ingen fisk men nu står de flera stycken på samma ställe och då blir en biotopvårdare glad, säger Daniel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer