Brytning fortsatte trots förbud

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Bergsstaten krävde att brytning av litium i Liden väster om Sundsvall skulle stoppas fortsatte den.

Bergstaten tvingades begära handräckning av Kronofogden för att få stopp på prospekteringen.

– Det är väldigt ovanligt att vi går in och stoppar brytningen omedelbart. Det är nog första gången, säger juristen vid Bergsstaten Linda Ylivainio. Och att vi dessutom måste begära handräckning från kronofogden, det har nog aldrig hänt. Vi ser ytterst allvarligt på det här.

Litium i liden

Det var 15 maj som myndigheten Bergsstaten utfärdade ett förbud för gruvföretaget Providence Lithium Resources prospektering på grund av att företagets arbetsplan var bristfällig. Men trots det fortsatte företaget sin brytning, åtminstone vid två tillfällen: den 17 och 20 maj. Prospekteringen upphörde inte förrän Bergsstaten begärt handräckning av kronofogden för att få stopp på verksamheten.

– Det är mycket allvarligt att brytning fortsatt. Vi har sagt till den ansvarige att han med det här äventyrar sina gällande tillstånd och att de nya tillstånd han nu söker ligger ytterst farligt till, säger Linda Ylivainio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Litium i liden

Mer i ämnet