Burman (V): ”Vågar inte åka till Sollefteå ikväll”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets Annicka Burman blev tillfrågad om att komma till SVT:s vårddebatt i Sollefteå på onsdagskvällen, men hon väljer att avstå på grund av det höga tonläget som varit i sjukvårdsfrågan.

– Jag vågar helt enkelt inte åka till Sollefteå. Det är ju ett ganska högt tonläge, med väldigt mycket hat, hån och hot ibland.

Hon beskriver en hätsk stämning där det pratats om ”häxbål” och ”skottpengar”. Att man som politiker får tåla kritik tycker hon är självklart men hon menar att det här handlar om något annat. Att man passerat en gräns.

Splittringen inom Vänsterpartiet

När Socialdemokraterna bröt samarbetet med Vänsterpartiet i vintras blev det splittring inom partiet. Annicka Burman och två partikollegor beslutade sig för att lämna partigruppen. Hon valde sedan att rösta med Socialdemokraterna för en nedläggning av BB i Sollefteå. 

Hon polisanmälde också att hon blivit ofredad av en åhörare efter BB-beslutet.

”Sjöstedt har fel”

Partiledaren Jonas Sjöstedt (V) var inte sen med kritiken och menade att hon och de två andra inte längre företrädde partiet. Men själv är hon mycket kritiskt mot Sjöstedts agerande.

– Min partiledare har inte överhuvudtaget pratat med mig. Han är inte insatt i den här frågan, det är jag. Och han har faktiskt fel, menar Annicka Burman (V).

Lämnar politiken

Hon säger att hon kommer att sitta kvar i fullmäktige och landstingsstyrelsen mandatperioden ut men att hon sedan tänkt pensionera sig från politiken.

–Jag kan aldrig mer ställa upp på en vänsterlista, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.