Busstrafiken i Örnsköldsvik under lupp

Publicerad

Örnsköldsviks kommun kallar till allmänna möten om kollektivtrafiken i höst. Skälet som anges är det ekonomiska läget i kommunen.

Det handlar om att effektivisera och minska kostnaderna för kollektivtrafiken i Örnsköldsvik, skriver kommunen på sin hemsida.

Kollektivtrafiken lyder under samhällsbyggnadsnämnden som nu ser över alla sina kostnader, uppger Mikael Malmén (S), nämndens ordförande.

– Nämnden har en budget på 377 miljoner och kollektivtrafikens del av det, inklusive skolskjutsar, är 140 miljoner, så det är en stor del, säger han.

I dag överskrider kollektivtrafiken sin budgetram med flera miljoner och dessutom ser man en kostnadsutveckling som ökar mer än nämnden kompenseras för.

Ännu inga konkreta förslag

Kjell Yngvér leder utredningsarbetet.

– Vi har ett uppdrag att få in kollektivtrafiken inom budgetram, förklarar han.

Om det blir glesare mellan turerna eller färre bussar, vill han inte uttala sig om ännu. Först vill han höra vad allmänheten tycker dessutom behöver han analysera kollektivtrafikens ekonomi grundligare.

De första allmänna mötena hålls i Gullänget och Själevad på kvällen 14 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer