Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Roger Åström som har tröttnat på de restriktioner som vindkraftbygget i Viksjö innebär för hans del. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kaosbygget i Viksjö riskerar att dra ut på tiden

Uppdaterad
Publicerad
Efter vinterns byggkaos i Viksjö utanför Härnösand riskerar bygget av Hästkullens vindkraftparken att dra ut på tiden. Nu begär byggherren Nysäter Wind ytterligare två och ett halvt år för att bli klara med bygget vilket väcker protester i bygden.

Bygget har lett till restriktioner för bybor och andra att röra sig på den 52 kvadratkilometer stora byggarbetsplatsen och stugägarna i Laxsjön är bara en av flera som protesterar.

Bybor: ”Orimligt”

De har levt med bygget intill sitt sommarparadis sedan förra året. En förlängning av igångsättningstillståndet skulle innebära att bygget kan pågå till årsskiftet 2023/2024.

– Ska vi tvingas leva med dessa begränsningar i ytterligare två och ett halvt år. Vi har fått leva med dåliga vägar och inskränkningar i jakt, fiske och bärplockning länge nog och det är inte rimligt att det får fortsätta under så lång tid, säger Roger Åström som är ordförande i sommarstugeföreningen i Laxsjön.

Flera skäl till försening

Tillståndet att bygga vindkraftparken utfärdades 2014 och sedan dess har tiden gått. Senast nästa sommar skulle det enligt planerna vara klart men Nysäter Wind aviserar nu en rad orsaker till att bygget kan komma att försenas. Förberedelserna har tagit längre tid än väntat, enbart nätkoncessionen för att kunna koppla in de 114 vindkraftverken på elnätet tog tre och ett halvt år, uppger bolaget. Vidare tog upphandlingen av bygget längre tid än väntat vilket i sin tur ledde till ett olyckligt val av underentreprenör.

Om byggkaoset som i höstas ledde till att stora delar av bygget stoppades skriver Nysäter Wind:

”En av de underentreprenörer som har anlitats har visat sig oförmögen att genomföra arbetena på ett professionellt sätt, vilket har orsakat stora problem för såväl Nysäter Wind  som övriga inblandade i projektet”

Beslut väntas

Såväl bybor, stugägare som naturvänner i området är tveksamma eller direkt negativa till den förlängda igångsättningstiden. Flera har skrivit till länsstyrelsen och Miljöprövningsdelegationen, som fattar det slutliga beslutet, och invänt mot förlängningen. De anser att problemen i projektet är Nysäter Winds och totalentreprenören Nordex eget fel.

– Sluta förstöra vår bygd mer nu, vi har faktiskt fått nog, skriver en bybo till Miljöprövningsdelegationen.

De invändningar som kommit in till Miljöprövningsdelegationen gäller i stort alla de kända problem som under de senaste året dykt upp i miljardprojektets spår, det vill säga ingrepp i naturen, djurlivet och inskränkningar för människor att kunna röra sig fritt i området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet