Byggföretag som fuskar riskerar att bli uteslutna ur branschorganisationen, säger Berndt Jonsson, regionchef i Byggföretagen.

Oro i byggbranschen: ”Vi har nolltolerans mot fusk”

Uppdaterad
Publicerad

Byggandet ska ske på schyssta grunder, anser byggbranschen som nu reagerar på de uppgifter om mutor, fusk och korruption som utreds i Sundsvall. De senaste dagarnas avslöjanden har väckt oro.

Byggbranschen dras med ett dåligt rykte och har fått sig ytterligare en törn efter de senaste avslöjandena om fusk och misstänkt kriminalitet. Nu går byggbranschen ut och försvarar sig. Berndt Jonsson som är Byggföretagens regionchef i södra Norrland poängterar att branschen har nolltolerans mot alla former av medvetet fusk.

– Vi vet att branschen har sina utmaningar på det här området men ingen ska tro annat än att vi eftersträvar sund konkurrens och ordning och reda i branschen, säger han till SVT.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Mutbrott och korruption

Bakgrunden till utspelet är de uppgifter om fusk i ett kommunalt bolag som framkommit i Sundsvalls kommun. I våras fick en hög chef hastigt lämna ett kommunalt bolag i bygg- och fastighetsbranschen och i förra veckan framkom det varför. Den tidigare höge chefen polisanmäldes av sin egen styrelse som misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och mutbrott. Misstankarna utreds av riksenheten mot korruption.

– Vi varken vill eller kan föregå polisutredningen och vet inte vilka företag som berörs av det som hänt men branschen har en uppförandekod som samtliga medlemsföretag ska följa. Det ska vara schyssta villkor och sund konkurrens vid upphandlingar, säger Berndt Jonsson.

Fusket ska kartläggas

Han är samtidigt inte förvånad att det hänt. Fusk och kriminalitet förekommer i byggbranschen och så sent som i februari i år tillsattes en byggmarknadskommission i syfte att kartlägga fusket som bedöms kosta samhället många miljarder och som samtidigt skadar trovärdigheten för en hel bransch.

Bakgrunden är att var femte anställd i branschen upplever att det förekommer korruption, visar en undersökning från 2018.  En äldre undersökning från 2011 visade att över 60 procent av landets byggchefer uppgav att de erbjudit mutor i samband med en upphandling.

– Vi har utmaningar i branschen och det som nu håller på att uppdagas i Sundsvall känns inte bra, säger Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppchef i mutskandal i Sundsvall

Mer i ämnet