Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Alve Eklund Engvall berätta hur det gick till när han sjönk genom isen och räddades av Cáppis i klippet. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Hunden Cáppis räddade tolvårige Alve ur vak i Örnsköldsvik – utsedd till årets bragdhund

Uppdaterad
Publicerad

Hunden Cáppis visade prov på sin styrka när isen brast under hundspannet. Han lyckades rädda sin tolvårige husses liv ur det iskalla vattnet och för sin insats har Cáppis nu blivit utsedd till årets bragdhund 2022.

Alve Eklund Engvall och hans mamma körde varsitt hundspann över Mossaträsk i Örnsköldsviks kommun när isen plötsligt sprack upp.

– Jag sjönk ner i vattnet och det var jättekallt, det var läskigt och jag trodde att jag skulle bli kvar där och dränka hundarna som också åkte ner,berättar Alve.

Det visade sig att en av hundarna, Cáppis fick visa vad han gick för. Han och Alve samarbetade för att få loss släden och till sist hävde sig Cáppis upp ur vaken med Alve och släden bakom sig.

Bragdhund

Cáppis har tack vare sin insats nu fått utmärkelsen årets bragdhund 2022. En utmärkelse som utses ut av Svenska Kennelklubben. En medalj och ett stort hundben väntar i Stockholm där ceremonin ska ta plats.

I klippet berättar Alve Eklund Engvall om hur det gick till när han sjönk genom isen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.