Cancerpatienter får behandling i Ånge

Publicerad

Cancerpatienter i västra Medelpad kan få onkologiska behandlingar på Ånge hälsocentral. En service som uppskattas av patienterna.
– Det är perfekt, säger patienten Bengt Wiklund.

I Ånge utför sjuksköterskan Catharina Herbst behandlingar som patienter med cancer behöver. Det rör sig exempelvis om dropp eller sprutor som kan behövas för att stärka skelettet, tablettbehandlingar och omläggning av tumörsår. Många patienter som är under cytostatikabehandling kan också bli akut illamående och då kan vätskedropp lindra besvären. Mer komplicerade behandlingar, som till exempel att ge cytostatika, görs inte i Ånge.

Ingen extra kostnad

Eftersom antalet patienter varierar så kan Catharina  även ta telefonrådgivning från Ånge.

– Då sköter jag uppgifter som jag annars skulle ha gjort på onkologmottagningen i Sundsvall. Telefonrådgivning har jag alltid och den har vi ju annars stationerad i Sundsvall. Så det blir ingen kostnad. Det behövs ingen vikarie för mig i Sundsvall, berättar Catharina Herbst, sjuksköterska.

Stor trygghet för patienterna

Patienter i västra Medelpad slipper åka långt för behandling sedan en sjuksköterska inom onkologi flyttat ut sitt arbete till Ånge Hälsocentral två dagar i veckan. Enklare onkologiska behandlingar görs nu på hälsocentralen. Bengt Wiklund som har prostatacancer är väldigt glad för möjligheten.

– Det är alltså en trygghet. Det är närmare än att sitta och åka 10 mil ner till Sundsvall. Chatarina har oftast tid om man ringer akut om det är något speciellt. Hon har tid att prata. Det är perfekt, säger patienten Bengt Wiklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer