Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Carola Isaksson om SVT Västernorrlands bevakning av rättegången som inleds på torsdag. Foto: Fredrik IsraelssonVisa alla (3)
Visa alla (3)

Viktigt att inte låta historien om Malin tystna

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Våren 1997 när Malins kropp hittades väntade jag mitt första barn. Ett barn som nu växt upp till en vuxen person. Jag har gått på skolavslutningar, hämtat, skjutsat, tröstat, tjatat och varit väldigt stolt. Vardagliga saker som Malins föräldrar förlorade.

Carola Isaksson

Redaktionschef SVT Västernorrland

Min erfarenhet är att föräldrar som förlorar ett barn, ofta saknar vardagligheterna, och att det gör ont. En smärta och saknad som aldrig försvinner. Kanske blir sårskorpan bara lite mer härdad. Men familjen Lindström förlorade inte bara sin Malin. Hon blev mördad och fallet är fortfarande olöst.

Nu har utvecklingen av dna-analys öppnat nya dörrar i fallet och en ny rättegång drar igång. Det är en unik rättegång. Små spår på Malin kan lösa fallet 26 år senare. Vilka möjligheter medför den nya tekniken? Kommer fler gamla fall att kunna lösas och kanske den mest intressanta frågan. Finns det ytterligare teknisk utveckling som kan bidra till att lösa fler fall? 

På SVT Nyheter Västernorrland har vi reportrar som följt detta fall, sedan Malin försvann. 1996. Det är så klart en stor fördel att ha reportrar som verkligen kan fallet och känner till många detaljer och personer kring utredningen. Vi har gång på gång prioriterat att följa och gräva i fallet om Malin. Återkommande pratat med berörda, vridit och vänt på historien och bevakat hur polisen arbetar med fallet, som blev ett så kallat ”kallt fall”. Vi har publicerat mängder av artiklar och tv-inslag om detta. 

Nu är det stor medial uppmärksamhet kring fallet och det måste vara förfärligt att få sin familj ständigt exponerad i media. I stället för att fira midsommar med Malin, så är det gamla bilder av henne som återigen exponeras överallt. Men det är också viktigt att berätta det här och inte låta historien om Malin tystna. En ung kvinna som mördats, som berövats sitt liv och framtid. Föräldrar som förlorat sin dotter, syskon som förlorat sin syster. 

Medan jag skickar kanske ovanligt många hjärtan till min dotter, kommer Malins familj att gå in i en rättssal. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet