Cellprov avgiftsfritt vid årsskiftet

Uppdaterad
Publicerad

Avgiften för att lämna cellprov som ska förebygga livmoderhalscancer slopas i hela landet efter en överenskommelse mellan Vänsterpartiet och regeringen.

Gynekologiskt cellprov för screening för livmoderhalscancer erbjuds med tre till sju års intervall, beroende på ålder, till de ca 2,6 miljoner kvinnor i Sverige som är i åldern 23-64 år. I vissa landsting är provtagningen redan gratis, men i Västernorrland kostar det 150 kronor.

– Att cellprovtagningen blir gratis är jättebra! Vi hoppas att det bidrar till att fler vill komma om det är så att det är pengar det handlar om, vilket du inte alltid är givetvis, säger Anna Enander, överläkare på kvinnokliniken på länssjukhuset i Sundsvall.

Allt fler tar provet

Många struntar i att ta provet, men i Västernorrland har antalet kvinnor som har tagit cellprovet ökat det senaste året.

 – Vi i Västernorrland är ganska duktiga på det här. Vi har nu nära åttiotvå procent. Vi vände det här under 2016 när vi kom på att vi inte hade hunnit med att kalla alla som borde kallats. Men naturligtvis vill man ju att det ska vara ännu fler, och det jobbar vi på, säger Anna Enander.

Vid årsskiftet träder den avgiftsfria cellprovningen i kraft, och den beräknas kosta 141 miljoner kronor per år.

Livmoderhalscancer

Varje år får omkring 450 svenska kvinnor diagnosen livmoderhalscancer. Sedan gynekologisk cellprovtagning infördes i Sverige i mitten av 1960-talet har antalet kvinnor som får livmoderhalscancer halverats. Många kvinnor, ungefär 30 000 per år, får besked om att de har cellförändringar. Av dessa 30 000 behöver ungefär en fjärdedel genomgå någon form av behandling.

Livmoderhalscancer är mycket ovanligt före 25 års ålder. Vanligast är sjukdomen hos kvinnor mellan 30 och 40 år och hos kvinnor över 70 år. Det beror troligen på att dessa äldre kvinnor inte regelbundet har genomgått cellprov. Sju av tio kvinnor blir idag friska från livmoderhalscancer.

källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.