Kenneth Challis (V) lämnar sina uppdrag i regionstyrelsen men väljer att sitta kvar i fullmäktige som politisk vilde. Foto: SVT/Arkiv

Challis (V) lämnar landstingsgruppen

Uppdaterad
Publicerad

Nu har landstingspolitikern Kenneth Challis (V) fått nog. Han ställer sig inte bakom Vänsterpartiets förslag att riva upp besluten och att återöppna akutverksamheten i Sollefteå. Han väljer därför att lämna sin plats i landstingsgruppen.

Kenneth Challis (V), tidigare chef vidkvinnokliniken i Sundsvall har från början varit emot BB,akutkirurgi och akut ortopedi i Sollefteå. Tillsammans med AnnickaBurman ställde han sig i opposition till det egna partiet i fråganoch de blev så kallade politiska vildar.

Fick munkavel

I höstas gick Kenneth Challis med på att han fick munkavel, vilket innebar att han inte fickuttala sig offentligt vare sig i talarstolen eller i media i utbyte mot att han fick samvetsrösta.

Krisen i Landstinget Västernorrland

– Detvar uppenbart att jag skulle ha andra åsikter. De kom upp frånpartiledningen centralt i Stockholm och jag gick då med på attsamvetsrösta i de här frågorna om Sollefteå sjukhus, säger han.

Fortsätter som vilde

Isamband med ett gruppmöte för cirka en månad sedan frågade hanlandstingsgruppen om de verkligen ville riva upp beslutet menstyrelsen höll fast vid sin sak. Drygt en vecka senare bestämde hansig för att fortsätta som vilde och lämna regionstyrelsen. I ett öppet brev meddelar han sina väljare om att han inte längre kan stå bakom partiet.

Stannar i partiet

Challis kommer att sitta kvar i regionfullmäktige och stannar också i partiet mandatperioden ut,hur det blir sen återstår att se.

– Det beror helt enkelt hur vikan komma överens i partiet. Distriktsstyrelsen håller på attutreda och hitta någon lösning på problematiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet